Ziemniaki inaczej – ziemniaczane róże

W noworoczny obiad zaskoczyłam moich domowych łakomczuchów. Zamiast tradycyjnych ziemniaków upiekłam ziemniaczane róże, które smakowaly prawie jak frytki, ale o ile mniej tłuszczu!

Sa różne sposoby podawania ziemniaków, ziemniaki smażone, pieczone, ziemniaczana sałatka czy frytki, ale takie ziemniaczane róże zrobiłam pierwszy raz !

 Przepis na ziemniaczane róże

Składniki:

na 10 różyczek

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 10 łyżek dobrej oliwy
  • 10 łyżeczek startego parmezanu
  • łyżka posiekanego tymianku
  • sól

Wykonanie:

  • Pokrój ziemniaki w bardzo cienkie talarki, nie płucz w wodzie. Ułóż w foremkach muffinkowych na kształt róż, popędzluj oliwką i posól.
  • Piecz ziemniaczane róże i około godziny na 150ºC. Sprawdz widelcem czy ziemniaki są miękkie.

 

16 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *