Ziemniaki w mundurkach z sosem winegret

Wakacje w Polsce zakończone, choć ja pracuję teraz z domu to i tak czuję się jakbym była na urlopie. Nie mówiąc już o letnich przepisach, które wciąż ukazują się na blogu, choćby ziemniaki w mundurkach z sosem winegret. Najwięcej ziemniaków gotuję latem, bo mają najwięcej walorów smakowych. Latem też są to u mnie najczęściej ziemniaki w mundurkach, gotowane czy pieczone nie ma znaczenia. Młode ziemniaki w mundurkach są pyszne w każde postaci. Świetnie pasują z sosem winegret. Szczerze przyznam, że tak przyrządzone ziemniaki mogę jeść na około nawet bez mięsiwa!

ziemniaki w mundurkach

Ziemniaki w mundurkach

Składniki:

na 4 porcje

6 ziemniaków średniej wielkości

1 łyżka natki pietruszki

1 łyżka koperku

¼ czerwonej cebuli

1 łyżka kaparów w zalewie

Sos winegret

50 ml oliwy z oliwek

2 łyżki jabłkowego octu

1 łyżka soku z cytryny

1 łyżeczka dowolnych ziół

sól do smaku

pieprz, opcjonalnie

sos winegretsos winegret

Umyj ziemniaki i ugotuj w mundurkach w lekko osolonej wodzie. Gorące pokrój na plasterki i ułóż na półmisku. Pokrój cebulę w drobną kostkę i wraz z ziołami i kaparami posyp ziemniaki. Przygotuj sos winegret. Do małego słoiczka wlej oliwę, ocet i wyciśnij sok z cytryny. Wsyp sól, pokrojone drobno zioła, zakręć i mocno wstrząśnij. Opcjonalnie, przypraw sos pieprzem. Polej sosem gorące ziemniaki. Podaj ziemniaki w mundurkach jako gorącą przystawkę do mięsa lub ryby.

przepis_ ziemniaki

SparaSpara

SparaSpara

12 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *