Zimna przekąska z krewetek

Już niedługo w Szwecji święto owoców morza. Z tej okazji postanowiłam wyszukać dla was bardzo fajny przepis na prostą w wykonaniu zimną przekąskę z krewetek. Jest to pasztecik z ciasta francuskiego wypełniony sałatką z krewetek. Ta zimna przekąska najlepiej smakuje zrobiona ze świeżych krewetek, których tu w Göteborgu nie brakuje.

Przepis na zimną przekąskę z krewetek

Składniki:
na 20 sztuk

  • 2 arkusze ciasta francuskiego
  • 150 g świeżych krewetek, obranych
  • 1 łyżka świeżego kopru, drobno posiekanego
  • 1 dl kwaśnej, gestej śmietany
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • 1 łyżka stopionego masła solonego

Do dekoracji

  • kilka gałązek koperku
  • świeże krewetki

Wykonanie:

  • Ciasto francuskie nie może być grubsze niż 2 mm. Wytnij około 40 krą żków o średnicy 8 cm.
  • Z 20 krążków wytnij pierścienie o średnicym 2 c. Te najmniejsze krą żki można upiec oddzielnie, posypując je startym parmezanem.
  • Umieść pierścienie na dużych krążkach i wypełnij kulkami z  aluminiowej folii , aby zachowac otwór podczas pieczenia.
  • Tak przygotowane paszteciki posmaruj stopionym masłem i piecz w temperaturze 220 ​​º C (termoobieg), około 8 – 10 minut.
  • Posiekać krewetki grubo, drobno posiekaj koperek i wymieszaj z kwaśną śmietaną i majonezem. Dopraw solą.
  • Wypełnij ostygnięte już foremki ciasta francuskiego sałatką z krewetek i udekoruj całymi krewetkami i koperkiem.

1 Komentarz

  • Nienawidzę krewetek :P ale za to polskie mięso w każdej postaci i takie urozmaicone dania zastępuję polskimi snakami ;)

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *