Ziołowa pizza z pomidorami i mozzarella

Na letnie upały proponuję ziołową pizzę z pomidorami i mozarella. Pizza to proste danie, Do tej pizzy wykorzystałam świeże zioła jak oregano, pietruszka i bazylia. Proponuję również użyć koktajlowych pomidorów w różnych kolorach. Nie jest to typowa pizza zapiekana z serem. Jest to pizza dla smakoszy mozzarella. Lubię mozzarella, kiedy jest ciągnąca, więc układam ją już na upieczoną gorącą pizzę. Pod wpływem ciepła mozzarella lekko się rozpuszcza. Zdecydowanie moje smaki!

pprzepis na pizza

Ziołowa pizza z pomidorami i mozzarella

Składniki:

Ciasto na pizzę

na 3 pizza

500 g pszennej mąki

350 – 400 ml wody i mleka, u mnie pół na pół

1 łyżka oliwy

15 g świeżych drożdży

1 łyżeczka suszonego tymianku

2 łyżeczki soli

Nadzienie

350 g koktajlowych pomidorów w różnych kolorach i kształtach

300 g mozzarella

sól morska gruboziarnista

3 łyżki posiekanych ziół, u mnie bazylia, pietruszka i trochę więcej oregano

czarny pieprz świeżo i grubomielony

sos pomidorowy, według tego przepisu

pizza z pomidorami Rozpuść drożdże w lekko podgrzanym mleku z wodą. Dodaj oliwę, tymianek (u mnie świeżo ususzony) i zagnieć elastyczne ciasto. Pod koniec dodaj wyrabiania dodaj sól. Wyrabiaj ręcznie lub za pomocą kuchennego asystenta. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie wyjmij na oprószony mąką blat czy stolnicę i złóż kilka razy. Pozostaw pod przykryciem na 10 minut, po czym podziel ciasto na 3 porcje i uformuj okrągłe placki.

Z podanego przepisu zrób pomidorowy sos. Do tej pizzy potrzebujesz połowę porcji. Posmaruj placki sosem, ułóż pomidory przekrojone na pół. Posyp posiekanymi ziołami i włóż do nagrzanego piekarnika na 225ºC na termoobiegu (bez termoobiegu 10 stopni wiécej w kależności od mocy piekarnika). Piecz pizza przez 12 – 15 minut. Wyjmij z piekarnika i ułóż pokrojoną mozzarella. Całość posyp solą i pieprzem i pokrojoną bazylią.

5 Komentarzy

  • Wprost przepysznie ta pizza wygląda, przepysznie ale i pięknie zarazem. Ona przywodzi na myśl Grecję i naprawdę jak już się będzie ją jadło, to można za jej sprawą poczuć się właśnie jak by się było w Grecji, bo jej wygląda i smak będą robiły swoje. Naprawdę koniecznie muszę ją wypróbować bo wygląda fantastycznie.

  • Ja dziś na pewno to przygotuję na kolację, jedyne co zmienię to dodam oliwki.
    Opinią czy było warto podzielę się jutro.

    Gratulację za przepis

  • Witam,
    Nie dawno upiekłem tą pizzę z Mozzarella z Mlekovity i wyszedł palce lizać :)
    Polecam!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *