Ziti penne z salsiccia, pieczarkami i szpinakiem

Ziti penne z salsiccia, pieczarkami i szpinakiem to kolejny pyszny obiad z makaronem. Wiecie co to jest ziti? Samo ziti oznacza oblubieniec i odnosi się do makaronów typu penne. Najbardziej popularne włoskie ziti to zapiekany makaron z klopsikami w sosie marinara. Ponoć rigatoni można również użyć do ziti. Mniejsza o to, zrobiłam ziti penne wrzucając suchy makaron od razu do sosu. Muszę przyznań, że sposób przygotowanie makaronu bardzo mi odpowiada, nawet jeśli makaron gotuje się dłużej niż makaron z wody. Zrozumiałam również dlaczego do ziti potrzebny jest duży rurkowaty makaron. Taki makaron wspaniale wchłania płyny, a samo danie jest gęste i smaczne. Jestem przekonana, że ten sposób przyrządzania makaronu zagości na stałe w mojej kuchni.

co to jest ziti

Ziti penne można zapiec z ricotta. Ja wolałam jednak dodać ricotta bezpośrednio do sosu…Ten makaron można przyrządzić na wiele sposobów jednocześnie zachować jego oryginalność.

ziti makaron

Ziti penne

Składniki:

na 4 porcje

250 g makaronu penne

300 g salsiccia

400 g leśnych pieczarek

1 cebula

1 czosnek solo

1 msk masła

650 ml wywaru z kurczaka

10 liści świeżej bazylii

200 g ricotta

30 g parmezanu

1 puszka pokrojonych pomidorów

1 łyżka przecieru pomidorowego

200 g świeżego szpinaku

sól i czarny pieprz do smaku

Dodatkowo

wióry parmezanu

grzanki z bułki

ziti penne

Obierz cebulę i czosnek, pokrój w kostkę i zeszklij na maśle. Dodaj pokrojone w plasterki pieczarki i smaż przez 4 minuty. Zdejmij flak z kiełbasy i pokrój ją w plasterki. Dodaj do pieczarek i smaż aż kiełbasa się lekko zrumieni. Jeśli masz za małą patelnię użyj garnka np. żeliwnego. Wlej pomidory. Rozpuść przecier w gorącym wywarze i wlej do garnka. Dodaj penne, dopraw solą i pieprzem i wymieszaj z sosem. Przykryj pokrywką i gotuj ziti przez 20 minut. Następnie dodaj ricotta, utarty parmezan, wymieszaj, a na końcu dodaj szpinak. Zamieszaj sos jeszcze raz, szpinak powinien lekko zwiędnąć. Posyp ziti parmezanem. Pokrój bagietkę na kromki skrop oliwą i zrumień na patelni. Gorące grzanki posyp parmezanowymi wiórami i posyp oregano. Smacznego!

 

 

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

17 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *