Znowu cukinia!

Czy to już koniec lata? Nie, jeszcze nie! Tu w Szwecji nazywamy je późnym latem. Bardzo lubię takie lato, szczególnie po tych upałach, przez które przeszliśmy w Polsce. Tak, muszę powiedzieć, że lubię koniec lata.Trochę chłodniej, ale wciąż wystarczająco ciepło, aby wyjść na dwór bez kurtki. Wciąż letnie wieczory, że przyjemnie usiąść na powietrzu przy zapalonych świeczkach. Ale przede wszystkim to czas zbiorów…

bułki z cukinią i włoskimi orzechami

Dzisiaj kolejny przepis dla wszystkich, którym cukinia obrodziła w ogródku. Pewnie ekstaza nad pierwszą zerwaną cukinią dawno minęła, a teraz zadajecie sobie  pytanie, co ja jeszcze mogę zrobić z cukinii?

Więc idę Wam na przeciw i zapraszam na kolejny przepis z cukinią. Tym razem upiekłam bułeczki z cukinią i włoskimi orzechami. Pyszne bułki na śniadanie czy to bigosu z cukinii. I jeszcze zdradzę, że mam w zanadrzu jeszcze parę przepisów z cukinią w roli głównej, ale dam Wam trochę odpocząć.

przepis na bułeczki z cukinia

Przepis na bułeczki pszenne z cukinią i orzechami

Składniki:

  • 500 ml mąki pszennej chlebowej
  • 500 – 600 ml mąki pszennej
  • 200 ml mąki graham
  • 400 ml startej cukinii
  • 200 ml włoskich orzechów
  • 1 łyżka soli
  • 1łyżka oliwy
  • 1 łyżka melasy
  • 30 g świeżych drożdży
  • 350 ml zimnej wody

Wykonanie:

  • Rozpuść drożdże w wodzie, dodaj melasę, oliwę, a następnie wszystkie mąki, sól   i startą cukinię. Zarób ciasto ręcznie lub za pomocą asystenta kuchennego.
  • Kiedy ciasto chlebowe jest już dostatecznie elastyczne, a składniki połączone dodaj włoskie orzechy lekko rozgniecione.
  • Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na około 2 godzin. Złóż ciasto dwa razy w ciągu wyrastania. W ten sposób ciasto nabiera ładnej struktury i wysoko wyrasta.
  • Podziel wyrośnięte ciasto na kawałki o wadze około 80 gram. Formuj bułki i układaj na blaszy wyłożonej pergaminem. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  • Piecz bułki  z cukinią na 225ºC (termoobieg) przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 180ºC i piecz jeszcze przez 10 – 12 minut.

 

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *