Znowu pizza…

Znowu pizza… tych słów skargi nie usłyszycie w moim domu, bo my kochamy pizzę we wszystkich wydaniach. Dzisiejsza pizza to typowa, domowa pizza z grzybami i podwójnym serem , kozim oraz żółtym.

Pojawiły sił już pierwsze kurki i nie omieszkałam wykorzystać je do pizzy.

Przepis na mini pizzę z kurkami i serem

Składniki:

ciasto na pizzy

  • 30 g drożdży, swieżych
  • 500 g mąki
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ½ dl mleka

Szybki sos do pizzy

  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ½ dl keczupu
  • sól i pieprz

Nadzienie do pizzy

  • 300 g kurek
  • 100 g sera
  • 2 dl startego żółtego sera
  • 2 łyżki szczypioru
  • trochę świeżego tymianku
  • 2 dl sosu do pizzy

Wykonanie:

  • Podgrzej mleko i rozpuść drożdże. Dodaj mąkę po trochu i sól. Wyrób elastyczne ciasto. Zostaw ciasto do wyrośnięcia na co najmniej 30 minut.
  • Oczyść, podziel grzyby jeśli są duże i podsmaż lekko na odrobinie masła.
  • Rozwałkuj ciasto na grubość 1 cm na kształt prostokąta i podziel na małe trójkąty.
  • Posmaruj trójkątne kawałki ciasta sosem do pizzy i warstwami poukładaj kurki, dymkę, pokruszony kozi  ser, a na wierzchu posyp tartym serem.
  • Piecz mini pizze na 220 º C (termoobieg), około 10-12 minut.
  • Wyjmij pizze z piekarnika i posyp świeżym tymiankiem.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.