Zupa botwinka z młodymi ziemiakami i fetą

Lato w pełni, a w przydomowych ogródkach pełno pachnących warzyw, owoców i kwiatów. Jednym z warzyw, na które czekam z niecierpliwością jest botwina, młode buraczki z pięknymi, zielono czerwonymi liśćmi.

Zupa botwinka z młodymi ziemniakami i fetą to ulubiona letnia zupa. Wiele wspomnień z dzieciństwa kojarzy mi się z tą zupą. Wakacje na wsi, na które czekałam cały rok. Zawsze lubiłam buszować w babcinym ogrodzie. Kiedy już przyszła pora na obiad, wystarczyło iść do ogródka po świeże warzywa i zioła. Na poddaszu suszyły się domowej roboty kiełbasy i boczki, więc jeśli ktoś miał ochotę na „skwarki” to wystarczyło iść na górę i uciąć kawałek…Bardzo chciałabym wrócić do tych czasów, uprawiać warzywa i hodować zwierzęta na własne potrzeby, ekologicznie i zdrowo. Wierzyć mi się nie chce, że niektóre dzieci nie wiedzą co to jest wiejskie życie. Całe szczęście, że wciąż mam rodzinę na wsi. Dla moich dzieci to wielka frajda, a dla mnie nostalgia i powroty do dzieciństwa.

W mojej rodzinie gotuje się botwinkę i ziemniaki osobno i tak też ja przyrządzam tę pyszną zupę. Co prawda feta była wtedy nieznana, ale moja babcia robiła własny twaróg (który a` propos nic nie miał wspólnego z dzisiejszym twarogiem w kostce), który konsystencją przypominał dzisiejszą fetę. Pyszna botwinka, polecam!

botwinka z ziemniakami i fetąZupa botwinka z ziemniakami i fetą

Składniki:

5 porcji

duży pęczek botwiny z buraczkami, u mnie około 20 sztuk

3 młode marchewki

1 młoda cebula ze szczypiorkiem

pęczek pietruszki

pęczek koperku

3 ząbki czosnku

3 l bulionu, u mnie mięsny

200 ml kwaśnej śmetany

1 łyżka balsamicznego octu

sól i czarny pieprz świeżo mielony do smaku

Dodatkowo

1 kg młodych ziemniaków

100 g fety, u mnie owcza

świeże zioła do posypania

botwinka po polskuMłode buraczki i marchewki (nie ma potrzeby obierać) pokrój w plasterki. Pokrój cebulę i czosnek w kostkę. Opłukaj botwinę i grubo pokrój. Włóż warzywa do pojemnego garnka i wlej bulion. Gotuj botwinkę przez 20 minut.Pod koniec gotowania dodaj posiekane zioła Dopraw solą, pieprzem i kwaśną smietaną.

Ugotuj ziemniaki. U mnie młode ziemniaki zawsze w mundurkach. Wlej zupę do miseczek, napełnionych ziemniakami. Pokrusz fetę i posyp nią zupę. Całość udekoruj posiekanymi ziołami.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *