Zupa brokułowa z cheddar

Zimno i mokro! Na taką pogodę pasuje zupa brokułowa z cheddar. Zazwyczaj przyrządzam brokułowy krem. Moje dzieci jednak miały ochotę na brokułową w całości. Bardzo smaczna zupa brokułowa! Naturalnie zielona….Dodaję brokuły pod koniec gotowania zupy tak aby zachowały swój soczysty zielony kolor. Brokuły podobnie jak i inne zielone warzywa szybko tracą swój naturalny kolor pod wpływem wysokiej temperatury. W zupie jest to nieuniknione. Po kilku minutach brokuły i tak będą “wypłowiałe”. Całe szczęście, że smak zupy na tym nie cierpi!

zupa_brokulowa

Zupa brokułowa

Składniki:

1 świeży brokuł,  500 g

3 ziemniaki

3 marchewki

1 pietruszka

2 l bulionu z kurczaka

200 ml śmietanki

2 łyżki oliwy

1 cebula

sól do smaku

po ½ łyżeczce białego i czarnego pieprzu

szczypta kajeńskiego pieprzu

1 liść laurowy

200 g sera cheddar

natka do posypania

zupa_przepisMarchewkę, pietruszkę i ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. Dodaj do bulionu wraz z przyprawami, laurowym liściem i gotuj do miękkości. Pod koniec gotowania dodaj starty cheddar i śmietankę. Pokrój cebulę w kostkę i zrumień na oliwie na złoty kolor. dodaj do zupy. Podziel brokuł na różyczki. Wykorzystaj również miękkie odnogi. Wrzuć brokuły do garnka, dopraw zupę solą i gotuj przez 5 minut. Rozlej zupę do miseczek i posyp posiekaną natką.

 

1 Komentarz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *