Zupa dyniowa krem z kokosowym mlekiem

Zupa dyniowa krem z kokosowym mlekiem to typowa zupa z dyni, którą gotuję jesienią. Dzisiejszy przepis na dyniowy krem jest nieco inny, bo zawiera kokosowe mleko i czerwoną pastę curry. Lubię dodawać kokosowe mleko do zupy zamiast tradycyjnej śmietany. Zupa dyniowa krem jest pożywna i smakuje wybornie. Można ją skomponować z dowolnie wybranymi dodatkami. Mnie smakowała z pieczoną ciecierzycą.

zupa dyniowa krem

Lubię jeść zupę z kubka. Gorący kubek ogrzewa dłonie i wprawia mnie w błogi stan…

Zupa dyniowa krem

Składniki:

na 4 porcje

½ kg surowej dyni hokkaido

1 szalotka

2 ząbki czosnku

250 ml kokosowego mleka

1½ l bulionu, u mnie z kurczaka

1-2 łyżki czerwonej pasty curry

sól do smaku

1 łyżka oliwy

natka kolendry do posypania

pieczona ciecierzyca do podania

płatki suszonej chili do smaku

zupa dyniowa krem

Pokrój szalotkę i czosnek w kostkę. Zeszklij na oliwie. Wlej bulion, dodaj pokrojoną dynię i gotuj przez 25 minut. Zmiksuj zupę, po czym wlej kokosowe mleko, dopraw solą i curry pastą. Zagotuj krem. Wlej zupę do kubków, posyp pieczoną ciecierzycą i pokrojoną kolendrą.

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara

SparaSpara

16 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *