Zupa dyniowa z serem cheddar

No wreszcie kolejna zupa dyniowa na codojedzenia. W zeszłym roku ugotowałam dyniowy krem z dodatkiem jabłka. Moja pierwsza tegoroczna zupa dyniowa różni się znacznie od zeszłorocznej. Smak dynii przełamałam serem cheddar. Poza tym nie pożałowałam chili, papryki i pieprzu kajeńskiego. Przyprawy to rzecz smaku i gotując dyniową zupę można swobodnie popuścić wodze fantazji.

zupa dyniowa z cheddarem

Zupa dyniowa należy do typowych jesiennych zup. Jeszcze macie parę dni na dołączenie swoich przepisów na jesienne zupy.

Zupa dyniowa z serem cheddar

Składniki:

4 porcje

  • 500 ml musu dyniowego
  • 1 łyżka masła
  • 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • 1 mała cebula, pokrojona w kostkę
  • 2 łyżki chili sosu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki świeżo zmielonego kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki ostrej chili w proszku
  • 700 ml buljonu, u mnie z kurczaka
  • 250 ml startego cheddara lub innebo ostrego sera
  • sól do smaku
  • pestki dynii do posypania

Wykonanie:

  • Dowolnie wybraną dynię (u mnie butter squash) obierz ze skórki i pokrój na w miarę równe kawałki. Piecz dynię w piekarniku na 160ºC (termoobieg) przez 30 minut. Upieczoną dynię zmiksuj lub przepuść przez praskę.
  • Cebulę zeszklij na patelni na łyżce masła. Pod koniec dodaj czosnek, nie rumień!
  • Dodaj dyniowy mus, bulion i wszystkie przyprawy, zagotuj po czym zmiksuj.
  • Podgrzej zupę, dodaj utarty cheddar i ewentualnie dopraw solą.
  • Podawaj zupę posypaną cheddarem i prażonymi pestkami dynii.

zupa krem z dyniii

Przepis dodaję do festiwalu dynii na blogu Bei.

 

15 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *