Zupa fasolowa z kurkami -czyli wszystko do jednego garnka

Ludzie, jesień! Nastały takie chłody, że aż w kościach piszczy! Nic tylko gotować zupy na rozgrzewkę! U mnie dzisiaj zupa fasolowa z kurkami, którą ugotowałam na rosole z kurczaka. Jak zwykle dodałam mięsko do zupy, co by była pożywniejsza. Bardzo lubię zupę z fasolą szparagową. Dodałam również fasolę mung. Próbowaliście gotować fasolową z kilku rodzajów fasoli? Ja lubię takie eksperymenty. Wrzuciłam jeszcze resztę kurek.

zupa fasolowa_przepis

Zupa to takie uniwersalne danie, można wrzucić wszystko do jednego garnka i zupa zawsze będzie dobra. Lubię gęste zupy z mnóstwem warzyw i innymi dodatkami. U nas w domu zawsze była jakaś zupa na obiad. Mój małżonek lubi drobić chleb i wrzucać do zupy aby  lekko nasiąknął. Każdy ma swoje sposoby jedzenia zupy.

zupa_przepis

Zupa fasolowa

Składniki:

na 4 porcje

1,5 l rosołu z kurczaka

80 g fasoli mung

250 g zielonej fasolki, u mnie mrożona

1 cebula

2 ząbki czosnku

3 ziemniaki

10 cm pora

250 g kurek

3 łyżki pokrojonej natki pietruszki

250 g mięsa z gotowanego kurczaka

150 ml śmietanki

sól i pieprz do smaku

1 łyżka masła

1 łyżka oliwy

zupa fasolowa

Fasolę mung namocz na godzinę. Użyłam czerwoną i ta wydaje mi się twardsza niż zielona, dlatego staram się ją moczyć. Fasolę można ugotować bez moczenia ale trwa to dłużej. Kolorowe fasole gotuję oddzielnie, bo farbują. Ugotowaną fasolę odcedź. Obierz cebulę, czosnek i ziemniaki. Pokrój ziemniaki w kostkę i wrzuć do rosołu. Cebulę i czosnek zeszklij na maśle, po czym dodaj kurki, zieloną fasolkę i pokrojonego w krążki pora. Smaż przez 3 minuty, następnie dodaj do zupy. Gotuj zupę przez 15 minut. Następnie dodaj ugotowaną fasolę mung i kawałki mięsa  z kurczaka. Wlej śmietanę, dopraw zupę solą, pieprzem i zagotuj. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki. Podaj z chlebem.

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

SparaSpara

20 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *