Zupa grzybowa z suszonych grzybów

Prawie zapomniałam o zupie grzybowej z suszonych grzybów. Mówiąc szczerze jako dziecko nigdy nie przepadałam za zupami. Nauczyłam się je jeść i gotować od moich dzieci, bo to one cały czas namawiaja mnie na różne rodzaje zup. Gotuję jakąś zupę prawie codziennie, a do łaski wróciły typowo polskie zupy w nowych odświeżonych wersjach. Stąd zupa grzybowa, którą ugotowałam z szuszonych grzybów, w wersji kremowej, bo takie zmiksowane zupy ostatnio przypadają nam do smaku.

Przepis na zupę grzybową nie jest skomplikowany, ale mam generalną zasadę w stosunku do wszystkich zup, zawsze gotuje je na wywarze własnej roboty. Taki wywar po ugotowaniu odcedzam. Eventualne mięso ( jeśli wywar mięsny) obieram z kości i dodaję do gotowej zupy wraz z pokrojonymi lub zmiksowanymi warzywami.

zupa grzybowa

Niektórzy robią grzybową na wigilię. U nas w rodzinie robimy zawsze czerwony barszcz z pasztecikami. Moje wigilijne menu ciągle się zmienia, więc nigdy nie wiadomo, może zupa grzybowa z suszonych grzybów zagości na naszym wigilijnym stole.

Zupa grzybowa

Skladniki:

5-6 porcji

3 l wywaru warzywnego

3 duże pietruszki

1 duża marchewka

kawalek selera

2 ząbki czosnku

1 cebula + 2 łyżki, posiekana

łyźka soku z cytryny

1 łyżeczka suszonego oregano

50 g grzybów suszonych

200 ml gęstej śmietany

Wykonanie:

Zalej suszone grzyby wrzątkiem i odstaw na 30 minut. Do wywaru dodaj obraną marchewkę, pietruszkę i seler, jak również czosnek o pokrojoną cebulę. Dodaj również namoczone grzyby. Ołóż kilka sztuk do dekoracji. Gotuj zupę aż warzywa będą miękkie, dodaj śmietanę, zagotuj i zmiksuj. Dopraw zupę solą, sokiem z cytryny, pieprzem oraz suszonym oregano. Podsmaż cebulkę wraz z pokrojonymi grzybami. Posyp zupę grzybową kruszonką przed podaniem z odrobiną oregano.

13 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *