Zupa kalafiorowa po azjatycku

Brrrr…Jak zimno dzisiaj! Wieje niemiłosiernie, więc tylko -3º odczuwa się jak -10ºC. Po ostatnich plusowych temperaturach trudno się przyzwyczaić do mrozów. Najlepszym panaceum na  taką pogodę jest oczywiście zupa. Dzisiaj ugotowałam kalafiorową, ale trochę inaczej. Inspirację zaczerpnęłam z kuchni azjatyckiej, która ostatnio króluje w naszej kuchni. Czerwona pasta curry, mleko kokosowe i cytrynowa trawa to tradycyjne przyprawy azjatyckie, które w połączeniu z kalafiorem nadały zupie słodkawy i lekko kwaskowaty smak.

Przepis na kalafiorową po azjatycku

Składniki:

na 5-8 porcji

  • 2 litry buljonu z kurczaka
  • 1 puszka kokosowego mleka, 400 g
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 3 łyżki czerwonej pasty curry
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 3-4 łyżki sosu rybnego (fish souce)
  • 2 zdzibła cytrynowej trawy
  • 2 łyżki soku z limetki (opcjonalnie)
  • garść świeżej  kolendry

Wykonanie:

  • Do ugotowego buljonu z kurczaka wlej mleko kokosowe. Dodaj kalafior podzielony na różyczki, a następnie marchewkę, pietruszkę i seler, obrane i pokrojone w kostkę.
  • Posiekaną cebulę i czosnek podsmaż na odrobinie oleju z dodatkiem pasty curry i brązowego cukru i również dodaj do zupy. Przypraw zupę sosem rybnym.
  • Zgnieć cytrynowa trawę w najgrubszym miejscu i dodaj do zupy. Gotuj kalafiorową przez 20 minut.
  • Przed podaniem pokrój grubo kolendrę i dodaj do zupy wraz z sokiem z limonki.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *