Zupa koperkowa z pulpetami

No i znowu czas na zupę. U mnie dzisiaj zupa koperkowa z pulpetami… czy klopsikami… sama już nie wiem jaka to właściwie różnica między pulpetami a klopsikami. Wydaje mi się jednak, że pulpety gotuje się, a klopsiki smaży. Pomóżcie!

Fakt jest jednak, że ugotowałam koperkową, co do której smaku nie mam wątpliwości. Pyszna, prosta zupa z ulubionymi warzywami i mięsną wkładką, no bo u mnie w domu to sami mięsożercy!

Pulpety zrobiłam z gotowanego i zmielonego mięsa z kurczaka i połączyłam z zielony groszkiem. To jeden z interesujących pomysłów na wykorzystanie gotowanego mięsa. Można też i tradycyjnie… obrać mięcho ze skóry, kości i wrzucić do zupy.

zupa koperkowa z pulpetami

Zupa koperkowa z pulpetami

Składniki:

na 5 porcji

  • 1 ½ l bulionu z kurczaka
  • ½ l wrzącej wody
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 4 dymki
  • 1 duży ząbek czosnku
  • duży pęczek kopru drobno posiekany, u mnie 50 gram
  • domowy bulion z kurczaka300 ml śmietany
  • 1 łyżka mąki
  • szczypta curry w proszku
  • sól i pieprz do smaku

Pulpety z kurczaka

  • 300 g ugotowanego mięsa z kurczaka bez kości
  • 100 g mrożonego groszku
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 białka
  • sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

  • Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Wrzuć do bulionu wraz z posiekanym koprem, curry i ugotuj do miękkości.
  • Zrób pulpety. Zmiel mięso, zblanszuj groszek i zrób farsz, dodając białko, sól i pieprz. Formuj małe kulki – pulpety i wrzuć do gotującej się zupy.
  • Rozrób śmietanę z mąką i zaciągnij zupę. Gotuj przez 3 minuty.

Polecam zupy na wszystkie okazje, ale nie ma to jak pyszna rozgrzewająca zupa chłodną porą. Masz swoją ulubioną zupę podziel się z nami tutaj.

6 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *