Zupa krem brokułowa z fetą

Zupa krem brokułowa...Zupę można ugotować na przysłowiowym gwoździu. Do pysznej brokułowej niewiele potrzeba. Bardzo lubię zupy, ale z brokułów zawsze gotuję krem. Zupa krem brokułowa niewiele różni się od brokułowej z boczkiem czy kremu brokułowego z kurkami. Podałam ją z pokruszoną fetą, chili, pietruszką i dymką. Smak dobrej zupy...wszystko zależy od bulionu i dodatków.

zupa krem brokułowa

Zupa krem brokułowa

Składniki:

na 4 porcje

1 duży brokuł

3 łyżki posiekanej natki pietruszki + 1 łyżka do posypania

1 marchewka

1 pasternak

1 l warzywnego bulionu

2 łyżki masła

sól i pieprz do smaku

Do podania

100 g sera feta

1 chili

2 dymki pokrojone w piórka

czarny pieprz, grubo mielony

zupa brokułowa

Podziel brokuła na różyczki. Marchewkę i pasternak pokrój w kostkę. Wsyp warzywa do garnka, dodaj natkę i zalej bulionem. Gotuj do miękkości, około 20 minut. Zdejmij garnek z kuchni, zmiksuj zupę na krem. Postaw z powrotem na kuchni. Dopraw krem solą, pieprzem, dodaj masło i zagotuj. Napełnij miseczki gorącą zupą. Posyp serem feta, dymką i cienko pokrojoną chili. Ja jeszcze doprawiłam krem pieprzem. Podaj zupę z chlebem.

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *