Zupa krem z brokułów

Zupa krem z brokułów stała się tak popularna w naszym domu, ze gotowałam ją dwa razy w tym tygodniu. Swoją ogromną popularność  zawdzięcza zupa nie tylko aksamitnej konsystencji ale tez dodatkom w postaci chrupiącego boczku i pleśniowego sera.

zupa krem z brokułów

Szczerze mówiąc uwielbiam zupę brokułową właśnie w postaci kremu. Sama zupa jest bardzo dietetyczna, tak, ze dodatek boczku i pleśniowego sera wcale aż tak nie podnosi jej kalorycznej wartości. Lubisz LCHF to jest to na pewno zupa dla ciebie.

Szybka zupka  w gotowaniu na pewno przypadnie każdemu do gustu. Spróbuj również ugotować  zupę kalafiorowa lub kremowa zupę z porów.  Oto przepis:

Zupa krem z brokułów 

Składniki:

  • 1 kg brokułów, użyłam mrożonych
  • 3 – 4 ząbki czosnku
  • 1 duza cebula
  • 1 – 2 l bulionu, u mnie z kurczaka
  • 1 – 2 dl śmietany
  • sol i pieprz do smaku
  • 300 g boczku w cienkich plasterkach
  • 100 g sera pleśniowego
  • 1 łyżka oliwy

Wykonanie:

  • Cebulę i czosnek podsmaż na oliwie. Dodaj brokuły podzielone na różyczki i wszystko zalej bulionem. Gotuj zupę, aż brokuły będą miękkie, około 15 minut, po czym zmiksuj zupę.
  • Dopraw brokułową sola i pieprzem oraz śmietaną.
  • Boczek zrumień na patelni i osusz na kawałku papierowego ręcznika, po czym pokrusz.
  • Rozlej zupe do miseczek  i udekoruj pokruszonym boczkiem i pleśniowym serem.   brokulowa z boczkiem i serem pleśniowym         

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *