Zupa krem z fenkułu i selera

Fenkuł i seler! Nigdy bym nie pomyślała, że to taka smaczna i udana kombinacja. Zupa krem z fenkułu i selera szybko stała się jedną z moich ulubionych warzywnych zup. Bardzo delikatna w smaku zupa, którą doprawiłam kokosową śmietanką jak w przypadku zupy kalafiorowej. Kokos i anyżowy smak fenkułu świetnie tu współgrają. Do tej zupy można skomponować różne dodatki jak feta, pestki dynii czy chociażby bułeczki z bazylią ostatnio przeze mnie prezentowane.

zupa krem z fenkułu

 Zupa krem z fenkułu i selera

Składniki:

na 2 porcje

  • 1 seler
  • 1 fenkuł
  • 1 cebula
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1.2 l warzywnego wywaru
  • sól i pieprz do smaku
  • 100 ml śmietanki kokosowej, lekko ubitej
  • 50 g koziego sera typu feta
  • 2 łyżki pestek dynii
  • płatki chili, opcjonalnie

Wykonanie:

  • Pokrój fenkuł i cebulę w piórka. Smaż na oliwie, aż cebula się lekko zrumieni. Dodaj pokrojony w kostkę seler i smaż jeszcze przez 2 minuty.
  • Dodaj wywar do warzyw i gotuj przez 10 minut. Po tym czasie warzywa powinny być już miękkie. Zmiksuj zupę.
  • Ubij kokosową śmietankę i lekko wymieszaj z zupą. Podaj zupę z pokruszoną feta i uprażonymi pestkami dynii.

zupa kremowa z selera

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *