Zupa krem z kalafiora z kokosową śmietanką

Znowu zupa…u nas w domu nikt nie marudzi, że znowu zupa! Staram się zawsze dogodzić wszystkim i gotować zupki wedle życzeń. Dzisiejsza zupa krem z kalafiora z kokosową śmietanką to absolutnie zupa w moim smaku. Jak łatwo połączyć europejskie warzywa z azjatycką nutą! Pyszna zupa, bezglutenowa, a do tego w stylu LCHF. Polecam również pyszne dodatki jak quinoa, a wszystko to podane w ulubionym kubku.

zupa krem z kalafiora i selera

Ostatnio ktoś mnie zapytał, gdzie można kupić śmietankę kokosową. Nie spotkałam się z kokosową śmietanką w Polsce, ale łatwo można ją zrobić samemu. Do kokosowej śmietanki potrzebujesz puszkę kokosowego mleka. Po otwarciu odlewasz płyn z puszki, a to co gęste ubijasz mikserem na śmietankę. Płyn z powodzeniem można wykorzystać do smoothie. Tak właśnie przyrządzoną śmietankę użyłam dzisiaj do zupy.

Uwielbiam gotować kremowe zupy, ale krem z kalafiora ugotowałam pierwszy raz! Jeśli lubicie kalafior i kalafiorową zupę to polecam przepis na kalafiorowa po azjatycku, a może wersja z włoską nutą, zupa kalafiorowa z pesto przypadnie Wam bardziej do  smaku!

zupa krem z kalafiora

Zupa krem z kalafiora 

Składniki:

na 4 porcje

  • 1 kalafior, 350 g
  • 1 seler, 150 g
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ l warzywnego bulionu
  • 200 ml kokosowej śmietanki
  • 1 łyżka kokosowego oleju
  • garść liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

  • 200 ml ugotowanej quinoa, u mnie trzykolorowa
  • sok z cytryny

Wykonanie:

  • Podziel kalafiora na różyczki. Seler obierz i pokrój w kostkę. Obierz i posiekaj czosnek.
  • Podsmaż warzywa na kokosowym oleju. Zalej bulionem i gotuj przez 20 minut. Warzywa powinny być miękkie.
  • Zmiksuj zupę i przelej do garnka. Dodaj kokosową śmietankę ubijając zupę mikserem. Zupa będzie puszysta jak pianka.
  • Dodaj pociętą w paski bazylię. Przelej zupy do miseczek lub garnuszków jak u mnie, a na wierzch dodaj ugotowaną quinoa. Skrop zupę sokiem z cytryny.

 

5 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *