Zupa krem z selera

Pogoda nie rozpieszcza. Raz pada śnieg, raz pada deszcz, a potem znowu śnieg. Coś zima w tym roku nie może się zdecydować. Na taką niepogodę jest tylko jedna rada, ciepła zupka. Dzisiaj ugotowałam krem z selera, do którego przygotowałam również chipsy z marchewki i pasternaka. Kawałek smażonego boczku i zupa gotowa. Jest to  Dodatki do kremu oczywiście dowolne ale radzę Wam spróbować chipsy, bo są bardzo dobre.

krem z seleraZupa krem z selera

Składniki:

na 4 porcje

1 l warzywnego bulionu

1 duży seler

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżka soku z cytryny

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo

1 duża marchewka

1 pasternak

po plastrze boczku do smażenia

zupa szybki obiadObierz seler i cebulę. Pokrój w kostkę i ugotuj w bulionie. Miękkie warzywa zmiksuj na krem wraz z czosnkiem. Dopraw krem sokiem z cytryny, solą i pieprzem i zagotuj. Gotuj przez 5 minut. Obraną marchewkę i pasternak pokrój w cienkie paski i usmaż w oleju. Zrumień plastry boczku i odsącz na papierowym ręczniku. Podaj zupę z chipsami i boczkiem.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *