Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych

Zupa ogórkowa z ogórków małosolnych smakuje podobnie jak ogórkowa z kiszonych. Ogórki małosolne są bardzo u nas popularne, podobnie jak zupa ogórkowa. Nigdy jeszcze nie próbowałam ugotować je z ledwo ukiszonych ogórków. Cieszę się, że w końcu to zrobiłam, bo zupa wyszła bardzo smaczna. Lubicie ogórkową? Gotowaliście ją kiedyś z ogórków małosolnych? Spróbujcie, polecam.

zupa ogórkowa

Zupa ogórkowa

Składniki:

na 4 porcje

1,2 l wywaru z kurczaka na warzywach

1 marchewka

4 ziemniaki średniej wielkości

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

6-8 ogórków małosolnych

po łyżce posiekanej natki pietruszki i kopru

1 łyżka oliwy

sól i pieprz do smaku

ogórkowa_przepis

Ugotowany wywar z kurczak odcedź i wlej z powrotem do garnka. Ewentualne mięso obierz z kości i skóry. Obierz ziemniaki i marchewkę, czosnek, cebulę, pokrój i wrzuć do wywaru. Gotuj przez 15 minut. Ogórki zetrzyj na tarce lub rozdrobnij  w malakserze. Dodaj do zupy i gotuj przez 5 minut. Dopraw zupę solą i pieprzem, wlej oliwę i wsyp posiekane zioła. Rozlej zupę do miseczek i podawaj lekko przestudzoną.

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *