Zupa pizza z kiełbasą, szynką i papryką

Zupa pizza z kiełbasą, szynką i papryką to fantastyczne danie dla dzieci. Jak już pisałam wcześniej moje dzieci od małego lubiły jeść zupy stąd na blogu znajdziecie ich całe mnóstwo. Zupa to prosta potrawa ale czasami łatwo wpaść w stereotyp i gotować tą samą zupę na około. Oczywiście gotuję zupy ulubione przez nas wszystkich ale od czasu do czasu wpadnę na jakiś inny pomysł na zupę jak zupa pizza. Przegląd lodówki i spiżarni podsunął mi myśl na zupę z kiełbasą, szynką i zieloną papryką. Miałam akurat surową salciccia, która od razu wydała mi się idealnym składnikiem do zupy. Nie wiem jak Wy ale my lubimy gęste zupy, do których najczęściej podaję chleb. Do tej zupy upiekłam małe zawijasy z mozarella. Zupa pizza podana ze świeżo upieczonym pieczywem to prawdziwy rarytas. Bardzo nam smakowała. Przypomina pizza. Jest smaczna i pożywna.

zupa_pizza

Zupa pizza

Składniki:

na 4 porcje

1 cebula

300 g surowej salsiccia

1 zielona papryka

1 czosnek solo

200 g wędzonej szynki

500 g grzybów

2 łyżki masła

200 g mozzarella

1 l mięsnego bulionu

400 g przetartych pomidorów

natka pietruszki do posypania

1 łyżka suszonego oregano

1 łyżka oliwy

sól i pieprz do smaku

zupa_przepis Cebulę, czosnek i paprykę pokrój w kostkę. Zeszklij na maśle. Rozerwij flak i podziel kiełbasę na kawałki. Dodaj do cebuli i zrumień. Następnie pokrój szynkę w paski i dodaj do kiełbasy. Na drugiej patelni rozgrzej masło i zrumień pieczarki. Jeśli pieczarki są duże podziel je na pół lub jeszcze drobniej. Smaż w kilku podejściach tak aby grzyby nie gotowały się. Dodaj grzyby do reszty usmażonych  składników. Wlej bulion, pomidory i oliwę. Dodaj suszone oregano. Dopraw solą. Gotuj zupę przez 15 minut. Przed podaniem gorącą zupę posyp utartą mozzarella.

zupa_pizza_przepis

7 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *