Zupa selerowa krem z jabłkami

Dzień dobry!…No może nie taki dobry, bo leje jak z cebra. Mam nadzieję, że zupa selerowa krem poprawi mi i Wam humor. Lubicie zupę z selera korzennego?Jest przepyszna, lekko słodka i lekko kwaśna. Nic tylko podać ją ze smażonym boczkiem co też uczyniłam. Uważam, że słony boczek świetnie się komponuje ze słodko kwaśną zupą. Selerowa to taka zupa, która najlepiej smakuje jako krem. kremowe zupy to najlepszy sposób na przemycenie warzyw. Liczy się smak, a i zupa selerowa ładnie się prezentuje zmiksowana na aksamitny krem. Jeśli wolicie zupę bez boczku proponuję posypać ją prażoną cebulą lub warzywnymi chipsami. My jednak boczuś kochamy, szczególnie z selerową! To już 68 przepis na zupę na blogu! Zupa nie może się znudzić!

zupa selerowa

Zupa selerowa krem

Składniki:

4-6 porcji

2 selery średniej wielkości

2łodygiselera naciowego

2 winne jabłka

1-1,5 l bulionu z drobiu

2 czosnek solo

sól i pieprz do smaku

120 g wędzonego boczku w plastrach

2 łyżki masła klarowanego

zupa selerowa przepis

Seler i jabłka obierz, z jabłek dodatkowo wydrąż gniazdka. Pokrój również seler naciowy w kostkę. Podgrzej masło i zrumień oba selery i jabłka. Przełóż do garnka. Dodaj rozgnieciony czosnek, wlej większą część bulionu i gotuj zupę przez 30 minut. Warzywa i jabłka powinny być miękkie. Zmiksuj zupę na krem. Dopraw solą i pieprzem i jeszcze raz zagotuj. Usmaż boczek i podaj z zupą. Dodatkowo można podać zupę z chlebem.

 

SparaSpara

16 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *