Zupa warzywna z kurczakiem i kokosowym mlekiem

Pyszna zupa warzywna z kurczakiem i kokosowym mlekiem…Bardzo często gotuję zupy z  kokosowym mlekiem. Zupa jest wtedy delikatnie słodka o lekkim kokosowym posmaku. Podprawiam zupę rybnym sosem i tajską soją, co świetnie harmonizuje z warzywami i kurczakiem.

Jakie warzywa lubicie w zupie? Ja praktycznie wszystkie. W tej zupie wykorzystałam cukinię, marchewkę i czosnek. Oczywiście natka pietruszki jest tu również niedzowna.

zupa warzywna z kurczakiemZupa warzywna z kurczakiem i kokosowym mlekiem

Składniki:

na 4 porcje

1l bulionu z kurczaka

ugotowane mięso z połowy kurczaka

1 puszka kokosowego mleka, 400 ml

2 marchewki

300 g zielonej cukinii

2 ząbki czosnku

1 czerwona cebula

3 łyżki natki pietruszki, grubo pokrojonej

3 łyżki szczypiorku, drobno pokrojonego

2 łyżki rybnego sosu

2 łyżki tajskiej soi, ewentualnie więcej

1 łyżka oliwy

zupa jarzynowa z kurczakiem

Pokrój cukinię w kostkę, marchewkę w cienkie paski, a czosnek w plasterki. Podsmaż na oliwie i dodaj do buljong razem z kokosowym mlekiem. Dodaj rybny sos i tajską soję do smaku. Gotuj zupę aż warzywa będą miękkie, około 15 minut. Pod koniec gotowania dodaj pietruszkę i szczypiorek. Podziel kurczaka na małe kawałki i napełnij nim miseczki. Na wierzchu ułóż krążki cienko pokrojonej czerwonej cebuli. Wlej zupę i posyp resztą pietruszki. Smacznego

10 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *