Zupa wegetariańska z czarnej fasoli

Dzisiejszy przepis to zupa wegetariańska z czarnej fasoli. Lubicie wegetariańskie jedzonko, bo ja bardzo, ale ze względu na moją młodzież nie gotuję aż tak często jak bym chciała. Ale od czasu do czasu coś tam wymodzę, no i oczywiście usłyszę ” a gdzie mięso?”

zupa wegetarianska z czarnej fasoli

Zupa z czarnej fasoli przypadła mi du smaku od pierwszej łyżki. Zupą z takimi dodatkami jak awokado, chili i dyniowe pieczywo to nikt nie pogardzi. Inte zalety zupy to oczywiście to, ze jest to zupa wegetariańska. Wegetariański styl życia to nie tylko wybór jedzenia ale również wybór ekologiczny. Ja co prawda nie jestem wegetarianka w 100 %, ale zawsze myślę i gotuje ekologicznie, chociażby fakt, ze zawsze zaopiekuje się resztkami obiadowymi, zamiast wyrzucić je na śmieci.

Czarna fasola to ostatni hit w internecie. Spotkałam się ostatnio z mnóstwem przepisów z tą fasolą w roli głównej. Oczywiście jak każda sucha fasola, trzeba ją namoczyć w wodzie przynajmniej na 10 godzin.

Nie wszyscy lubią jeść fasolę ( z przyczyn wiadomych…), ale ja mam prosty sposób na gotowanie fasoli. W czasie gotowania fasoli odlewam wodę dwa razy i zalewam fasolę nowym wrzątkiem. Poza tym przyprawiam zupę czy inne danie z fasoli kminem rzymskim lub kminkiem. Spróbujcie sami!

Jeśli masz ochotę na inną zupę z fasoli to proponuję minestrone z białej fasoli.

czarna fasola

Zupa wegetariańska z czarnej fasoli

Składniki:

5 – 7 porcji

  • 1 duża cevula
  • 1 łyżka oliwy
  • 4 ząbki czosnku
  • 3oo ml  czarnej fasoli, waga sucha
  • 6oo ml warzywnego bulionu
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • ½ łyżeczki wędzonych płatków chili
  • szczypta pieprzu
  • sól do smaku

Dodatki

  • awokado, pół na jedną porcje
  • chleb
  • czerwone chili

Wykonanie:

  • Zalej fasolę zimną wodą przynajmniej na 10 godzin, po czym gotuj fasole w lekko osolonej wodzie, odlewając wodę dwa razy i uzupełniając świeżym wrzątkiem.
  • Cebulę, czosnek i przyprawy zrumień na patelni i dodaj do ugotowanej i odcedzonej fasoli. Zalej bulionem i zmiksuj na ziarnisto.
  • Dopraw zupe sola i pieprzem i podgrzej. Podawaj z wyżej wymienionymi dodatkami.

5 komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *