Zupa z czerwonej soczewicy

U nas znowu pogorszenie pogody, czyli zimno, deszczowo i słonecznie na przemian. Tak więc rozgrzewająca zupa z czerwonej soczewicy jest jak najbardziej na miejscu. Bardzo szybka i pożywna zupa z dodatkiem smażonych grzybów.

zupa z czerwonej soczewicy

Zupa z czerwonej soczewicy

Składniki:

5 porcji

  • 400 g czerwonej soczewicy, waga sucha
  • 1 l warzywnego bulionu
  • 250 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smak

Wykonanie:

  • Gotuj soczewicę w bulionie około 15 minut, dopóki nie zacznie się lekko rozpadać. Dopraw zupę solą i pieprzem.
  • Pokrój pieczarki, cebulę i czosnek w kostkę. Smaż na oliwie, dopóki pieczarki nie odparują z wody. Dodaj posiekaną pietruszkę i smaż jeszcze przez chwilę. Dopraw grzyby solą i pieprzem.
  • Podaj zupę z grzybami i domowym chlebem.

Jeśli będziecie kiedyś w Goteborgu to polecam odwiedzenie lunaparku Liseberg. Właśnie w zeszłym tygodniu było otwarcie sezonu, który trwa aż do końca września. Potem z małą przerwą, Liseberg jest otwarte w okresie świątecznym.

Co roku Liseberg zaskakuje nowościami, a w tym roku rozbudowali wspaniale część parku dla mniejszych dzieci. Mój najmłodszy synuś i jego kuzynka, która akurat jest u nas w odwiedzinach bawili się wspaniale.

Philip och Natalia

Philip na samochodach

fruwajace sloniew gore

 

moja siostraLiseberg to nie tylko atrakcje dla dzieci, ale również dorosłych. Namówiłam siostrę na szybkie samochody. No cóż kamera człowiek zawsze pokrzywdzony… Jak widzicie na zdjęciach mamy piękne słońce, ale zimno niesamowicie i bardzo wietrznie. Typowa goteborgska pogoda o tej porze roku, która jednak nie zraża do wycieczek i przygód.

 

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *