Zupa z dynią, jarmużem i pistou

Halloween już tuż, tuż, więc na blogu przepisy z dyni prawie jeden za drugim. Dzisiaj kolejny przepis na zupę z dyni, ale tym razem zupa dyniowa z jarmużem i pistou. Podstawą tego  dania jest oczywiście dynia, która świetnie harmonizuje z zielonym jarmużem. Zupa bardzo bardzo pożywna, bogata w witaminy, jedna z moich ulubionych. Lubię zupy z dodatkami, a do dyniowej robię często pistou czyli francuski wariant podobny do pesto ale bez orzechów i nasion.

zupa z dyniąZupa dyniowa z jarmużem i quinoa

Składniki:

4 -5 porcji

500 g dyni, pieczonej

po szczypcie cynamonu, kminu rzymskiego i kolendry

2 łyżki oliwy

1 ½ l warzywnego bulionu

100 g jarmużu

pęczek dymki

1 czosnek solo

1 pietruszka

kawałek selera

1 puszka krojonych pomidorów

1 łyżeczka pomidorowego przecieru

1 łyżeczka świeżego tymianku

2 łyżki oliwy

szczypta szafranu

sól, czarny pieprz i słodka papryka do smaku

pokrojona w piórka dymka i kawałki manchego do dekoracji

Pistou

1 doniczka świeżej bazylii

skórka otarta z połowy cytryny

3 ząbki czosnku

50 ml oliwy

2 łyżki utartego sera manchego

odrobina wody

przepisy z dyniPodziel dynię na kawałki. Oczyść z pestek i gniazda i przełóż na blaszkę do pieczenia.  Posól, dopraw przyprawami, skrop oliwą i posól. Piecz w piekarniku nastawionym na 150ºC przez 30 minut. Pokrój dymkę w piórka (część odłuż do posypania), czosnek w plasterki, a pietruszkę i seler w kostkę. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i podsmaż. Dodaj pokrojony jarmuż (same liście), pomidory, przecier i bulion. Dopraw przyprawami i gotuj zupę przez 15 minut. Dodaj pieczoną dynią i gotuj jeszcze przez 5 minut.

Podane składniki na sos zmiksuj. Wlej zupę do miseczek. Dodaj po łyżce pistou, Posyp zupę resztą dymki i pokruszonym manchego.

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *