Zupa z gnocchi i kurczaka

Macie ochotę na zupkę? Wypróbowałam coś nowego, a mianowicie zupę z gnocchi, które oczywiście przyrządziłam własnoręcznie. Skusiłam się kiedyś na kupne gnocchi, ale domowe o niebo lepsze! Zupa z gnocchi…Pewnie każdą warzywną zupę można ugotować z gnocchi. Miałam akurat szpinak, a i jakieś kurcze w lodówce…ponoć zupę można i na gwoździu ugotować!

zupa z gnocchi i kurczakiemZupa z gnocchi i kurczaka

Składniki:

1 ½ wywaru z kurczaka

400 g ugotowanego mięsa z kurczaka, bez kości

2 marchewki

250 ml śmietany

sól i pieprz do smaku

garść świeżej bazylii, tylko liście

1 łyżka posiekanego tymianku

100 g wędzonego boczku

300 g gnocchi

Domowe gnocchi 

300 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę

1 łyżka utartego parmezanu

1 jajko

80 g mąki

przepis na zupęUgotuj wywar  z kurczaka z warzywami. Przecedź. Zachowaj marchewkę. Pokrój w słupki i wrzuć do zupy razem z obranym kurczakiem, pokrojoną bazylią i tymiankiem. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Przygotuj gnocchi zagniatając ciasto z podanych składników. Uformuj wałeczki, podziel na kulki i zrób wzorek widelcem.

Zagotuj zupę po czym dodaj śmietanę i gnocchi. Gotuj zupę przez 2 minuty. Gnocchi powinny się ugotować przez ten czas, a zupa zrobić bardziej zawiesista.

3 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *