Zupa z kalafiora i brokułu

Kolejna  pyszna zupa, którą mogę jeść przez cały rok, to zupa z kalafiora i brokułu. Na ogół gotuję dwie oddzielne zupy, kalafiorową i brokułową w postaci kremu. Czasami jednak kiedy już mam w domu i świeży kalafior i dorodny brokuł decyduję się na zupną fuzję. Gotuję zupę na bulionie z kurczaka. Jest smaczna z pływającymi oczkami tłuszczu. Zadowoli każdego głodomora!

zupa kalafiorowa

Zupa z kalafiora i brokułu

Składniki:

1 kalafior

3 ząbki czosnku

1 cebula

2 marchewki

kawałek selera

1 brokuł

1½ l buljong z kurczaka

sól i pieprz do smaku

½ łyżeczki płatków chili

250 ml kwaśnej śmietany

2 łyżki natki pietruszki

1 łyżka masła

zupa z kalafiora i brokułu

Seler, marchewkę i cebulę pokrój w kostkę. Podsmaż na rozgrzanym maśle. Wlej bulion, dodaj kalafior i brokuł podzielone na różyczki. Przepuść przez praskę czosnek i dodaj do zupy. Gotuj przez 20 minut aż warzywa będą miękkie. Dopraw zupę solą i pieprzem, wlej śmietanę, dodaj natkę pietruszki i zagotuj. Rozlej kalafiorową na talerze i posyp chili. Zupa jest dosyć gęsta ale jeśli chcesz możesz ją zaciągnąć mąką.

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *