Zupa z krewetek

Pyszny tort krewetkowy przygotowałam wczoraj. Obierałam krewetki chyba pół godziny. Myślicie, że wyrzuciłam skorupki? A skąd! Skorupki po krewetkach, rakach, krabach czy homarach zawsze wykorzystuję na bulion. Tak zrobiłam i tym razem. Ugotowałam skorupki z warzywami i z dodatkiem wina. Odcedzony wywar w całości zużyłam do zupy. Tak przyrządzona zupa ma bardzo wyraźny krewetkowy smak. Kilka obranych krewetek wrzuconych do zupy gasi wszelkie wątpliwości, że gościom podano krewetkową zupę.

Zupa z krewetek wspaniale pasuje na pierwsze wielkanocne danie lub dzisiaj przy Wielkim Piątku.

zupa z krewetekZupa z krewetek

Składniki:

4 porcje

Wywar z krewetkowych skorupek

skorupki z około 1,2 kg krewetek

2 ząbki czosnku

1 mała cebula

2 grube gałązki kopru

1 łyżka zielonej pietruszki

1 marchewka

1 pietruszka

1 l wody

2 łyżki oliwy

200 ml białego wina

1 łyżeczka pomidorowego przecieru

Zupa krewetkowa

cały wywar z krewetek

300 ml śmietanki

2 łyżki posiekanego kopru

biały pieprz i sól do smaku

1 łyżka whisky lub koniaku

200 g obranych krewetek

kilka gałązek kopru

W głębokim garnku umieść skorupki krewetek, wlej oliwę i podsmaż. Dodaj wino, pomidorowy przecier i smaż dopóki wino nie wyparuje do połowy. Dodaj warzywa, wlej wodę i gotuj wywar przez godzinę. Odcedź i zagotuj. Dopraw zupę białym pieprzem, solą i koniakiem. Zmiksuj ze śmietanką podczas podgrzewania. Wlej spienioną zupę do miseczek, udekoruj krewetkami i koprem. Smacznego!

Bulion z krewetek czy rybny wywar można wykorzystać do robienia innych zup. Będąc na kulinarnych warsztatach dwa lata temu w Warszawie, wspólnie z innymi blogerkami gotowałam szpinakową zupę na łososiowym bulionie. Pychotka!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *