Zupa z kurczakiem i makaronem

Zupa z kurczakiem i makaronem noodle na ostro, na rozgrzewkę, na szybkie trawienie. Zajadałam się nią przez kilka miseczek. Bardzo lubię zupy, moje dzieci lubią, więc co i rusz wymyślam nowe przepisy na zupy. Przyznaję, że mam moją ulubioną zupę, botwinkę. Zupy gotuję wedle pory roku, a wiadomo botwinka rośnie latem…Zupa na bulionie z kurczaka jest bardzo smaczna. Aby zupa była jeszcze bardziej pożywna dodaję do niej odebrane z kości mięso. Nie może się obyć bez warzyw i zieleniny.

zupa z kurczaka i noodleZupa z kurczakiem i noodle

Składniki:

na 4 porcje

1,5 l bulionu z kurczaka

mięso z połowy kurczaka

2 marchewki

1 duży pasternak

2 dymki

3 cm świeżego imbiru, utartego

1 cytrynowa trawa, bardzo drobno pokrojona

2 chili, u mnie czerwona i żółta

garść świeżej kolendry

3 łyżki rybnego sosu

3 łyżki tajskiej soi

3 kostki makaronu noodle

sól do smaku lub więcej soi

czarny pieprz do smaku, opcjonalnie

1 łyżka oliwy

Ugotuj bulion z kurczaka. Imbir i cytrynową trawę podsmaż na oliwie. Dodaj pokrojoną w słupki marchewkę i pasternak oraz chili, pokrojoną w krążki. Smaż przez minutę. Przełóż warzywa do garnka z bulionem, dodaj pokrojoną w piórka dymkę i część kolendry, grubo pokrojonej. Dopraw zupę soją i rybnym sosem. Jeśli zupa jest za mało słona dodaj więcej soi. Gotuj zupę przez 10 minut. Po 5 minutach dodaj noodle. Na koniec dodaj mięso z kurczaka i dopraw zupę pieprzem. Smacznego.

9 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *