Zupa z zielonych szparagów

Uwielbiam zupy, a zupa szparagowa, którą niedawno zrobiłam jest najsmaczniejszą jaką dotychczas jadłam. Przepis na zupę jest bardzo prosty. Niewiele składnikow , a taka rozkosz dla kubków smakowych.

Zupa z zielonych szparagów jest bardzo łagodna w smaku, lekko słodkawa. Zupę przepuściłam przez sito, aby uzyskać lekką, pienistą konsystencję.

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 5 szalotek
  • ½ l śmietany kremówki
  • ½ l wody + kostka z kurczaka
  • 1 dl białego wina
  • sól i pieprz
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

Wykonanie:

  • Odetnij łykowate końcówki szparagów. Pokrój szparagi na małe kawałki, ale zachowaj kłosy. Gotuj szparagi w wodzie z kostką bulionową przez 2-3 minuty. Odcedź ale zachowaj bulion.
  • Obierz i posiekaj szalotki. Smaż na niewielkiej ilości oleju, aż cebula się zeszkli, nie zrumieni. Zalej winem, bulionem i duś jeszcze 5 minut.
  • Dodaj śmietanę i zagotuj. Dodaj szparagi  i zmiksuj zupę , a potem przepuść przez sito.
  • Podgrzej zupę w miarę potrzeby. Dopraw solą i pieprzem. Wlej zupę do ciepłych miseczek i udekoruj klosami szparagów.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *