Żytni chleb na drożdżach

Świeże pieczywo o poranku to naprawdę luksus, więc kiedy przychodzi weekend to u mnie czas na wypieki chleba. Piekę ulubione bułki, chleb na zakwasie lub według jeszcze niewypróbowanych przepisów. Dzisiaj polecam żytnie chleb na drożdżach z formy  z dodatkiem słonecznika, pestek dyni i nation siemienia lnianego.

chleb żytni na drożdżachŻytni chleb na drożdżach

Składniki:

na 2 podłużne formy o pojemności 1,5 l

500 g mąki żytniej razowej

400 g pszennej mąki

50 g drożdży

500 ml wody

3 łyżki oliwy

1 łyżka melasy

1 łyżka soli

100 ml pestek słonecznika

100 ml pestek dyni

50 ml nasion siemienia lnianego

chleb żytni

W pojemnej misce wymieszaj wszystkie składniki oprócz nasion. Pozostaw na 30 minut, po czym dodaj nasiona i wymieszaj. Ciasto powinno być dosyć luźne. Przełóż ciasto do dwóch form wyłożonych papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na 90 minut. Wyrośnięty chleb piecz w nagrzanym piekarniku na 250ºC przez 15 minut, po czym zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez 30 minut. Spryskaj chleb wodą podczas pieczenia, skórka będzie chrupiąca. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy odgłos, pukając w jego dno. Upieczony chleb wyjmij z piekarnika i pozostaw w formie. Po 10 minutach wyjmij chleb z formy i studź na metalowej kratce.

10 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *