Żytni chleb na zakwasie z rodzynkami

Czas na chleb kochani! Wypiekam chleb co najmniej dwa razy w tygodniu i za każdym razem próbuję upiec jakiś inny chleb, najczęściej chleb na zakwasie, ale nie pogardzę chlebem na drożdżach.

przepis na żytni chleb

Uwielbiam żytni chleb ale jakoś tak się złożyło, że jeszcze nie piekłam żytniego chleba wyłącznie z żytniej mąki.  Dzisiejszy przepis to właśnie super żytni chleb na zakwasie z rodzynkami , z chrupiącą skórką i mięciutkim miąższem. Chleb na zakwasie zachowuje świeżość przez kilka dni i z każdym dniem jak ja to mówię”dojrzewa” w smaku. Na dobrą sprawę, kiedy chleb już się kończy to jest najlepszy.

chleb żytni na zakwasie

Przepis na żytni chleb na zakwasie z rodzynkami

Składniki:

na 1 chleb

Zaczyn

Chleb żytni

  • zaczyn z poprzedniego dnia
  • 180 g mąki razowej
  • 200 g zimnej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g rodzynek
  • różne nasiona do posypania
  • olej do posmarowania foremki,
  • otręby żytnie do posypania foremki i chleba

Wykonanie:

  • Z mąki, wody i żytniego zakwasu zrób zaczyn, mieszając składniki łyżką. Przykryj folią i pozostaw w pokojowej temperaturze na 18 godzin, najlepiej na noc.
  • Na drugi dzień dodaj  do zaczynu mąkę razową, wodę, sól i rodzynki. Wszystko wymieszaj na jednolitą masę. Jeżeli masa jest za gęsta dolej wody, ale nie za dużo.
  • Podłużną foremkę wysmaruj olejem i wysyp otrębami. Przełóż masę do tak przygotowanej foremki. Wygładź wierzch chleba, posyp nasionami i otrębami. Przykryj chleb folią i pozostaw do wyrośnięcia na kilka godzin 4 – 8 godzin w zależności od aktywności zakwasu. Mój chleb podwoił objętość po 3 godzinach.
  • Piecz chleb na 200ºC przez 40 minut.

 

4 Komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *