Uwielbiam jeść awokado. I nie tylko to! Od czasu do czasu zrobię sobie maseczkę- awokado z miodem. Boże, czuję się jak nowo narodzona , po takim zabiegu.
Ale tu nie salon kosmetyczny! Tutaj gotujemy i pieczemy!
Upiekłam rano żytnie bagietki, z których zrobiłam bruschetta z awokado, czyli po naszemu grzanki z awokado.
Najpierw pomyślałam, ze upiekę żytnie bagietki na zakwasie. Ale jak to ja, nie zawsze planuję moje poczynania kulinarne, a ciasto na zakwasie musi rosnąć dłuuuugo, więc szybko zdecydowałam się na żytnie bagietki na samych drożdżach.
Do zaczynu wrzuciłam utarte brie i suszone pomidory. Taki mały eksperyment. Z niecierpliwością czekałam, aż bagietki się upiekłą. Szybki test na poczekaniu i już wiedziałam, że się nie zawiodę, bo żytnie bagietki z brie i z suszonymi pomidorami smakowaly po prostu super.
Przepis na domowe żytnie bagietki (8mniejszych bagietek)
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 3 ½ dl letniej wody
- 1 łyżka oliwki
- 1 łyżeczka soli
- 2 dl jogurtu
- 4 dl przesianej mąki żytniej
- 4 dl mąki żytnia
- 2 dl mąki Manitoba lub pszennej
- 50 g brie
- 6 suszonych pomidorow, z grubsza posiekanych
Wykonanie:
- Pokrusz drożdże i wymieszać z ciepłą wodą i jogurtem w misce.
- Dodaj sól, oliwę, tarty ser brie, pomidory i mąkę.
- Zagnieć miękkie, dość lepkie, ale nie luźne ciasto. Zazwyczaj robię to przy pomocy asystenta kuchennego, około 15 minut.
- Pozostaw ciasto do wyrośniecia na 30 minut.
- Podziel ciasto na cztery lub osiem kawałków. Kształtuj kawałki w bagietki. Robię to tak: rozciągam ciasto palcami na prostokąt, a potem zwijam w rulon, nie wałkuję, bo uchodzi powietrze z ciasta. Wtedy bagietki nie wyrosną.
- Zrób skośne cięcia i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut.
- Piecz w piekarniku, pierwsze 10 minut w temperaturze 250 º C (termoobieg), następnie zmniejsz temperaturę do 200 º C i piecz bagietki jeszcze 10 minut.
- Jesli chcesz uzyskać chrupiąca skórkę na bagietce, spryskaj bagietki wodą kilka razy w trakcie pieczenia.
Bruschetta z awokado
Lubię bruschetta i robię zawsze jak mam w domu dojrzałe awokado. Oczywiście do grzanek można użyć każdego rodzaju bagietki. Zrobiłam bruschetta z żytniej bagietki pierwszy raz.
Awokado rozgniątłam widelcem (najlepiej smakuje dojrzałe awokado) i wymieszałam z posiekaną natką pietruszki, sokiem z limonki, solą i pieprzem. Nic prostszego, a jakie dobre!
Składniki:
na 6 grzanek
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka soku z limonki
- sól i pieprz
- 6 kromek z żytniej bagietki
3 komentarze
Znakomite jedzonko z wyśmienitą bagietką, też takie lubię, pozdrawiam :)
Bruschettę z awokado pierwszy raz widziałam w programie Nigelli :) I następnego dnia pokochałam! Awokado podaję czasami z chilli. Taka podkręcona pasta też smakuje świetnie.
Widzę tu pyszne rzeczy! :)