Caponata z bakłażanem czyli ratatouille po włosku

Caponata  czyli włoski odpowiednik francuskiego ratatouille…naprawdę? Uwielbiam pieczone warzywa w sosie zwłaszcza z dodatkiem bakłażana. Przyrządzając caponata pierwszy raz oczywiście użyłam bakłażana, który lubię i ja i małżonek. To danie przygotowałam wyłącznie dla nas, bo nasze dzieci nie przepadają za oberżyną. Oczywiście małżonek stwierdził, że to danie nazywa się wabiczka i było często przyrządzane przez jego mamę w Iranie. Caponata, ratatouille i wabiczka…Jak widzicie jedno danie ma wiele nazw. Być może różni je sposób podania ale idea dania jest taka sama. Mnóstwo warzyw w gęstym pomidorowym sosie.

caponata

caponata_przepis

Do caponata najlepiej użyć świeżych pomidorów kiściowych. Są mięsiste i aromatyczne. Użyłam całe pomidory ale sparzone i obrane ze skórki. Poza tym warto zaopatrzyć się w kapary i żurawinowy dżem, które również znajdują się w tym daniu. Caponata najlepiej smakuje z chlebem na zakwasie. Grube kromki chleba posmarowałam kozim twarogiem. Caponata w misce lub na kanapce z kozim twarogiem to świetne połączenie smakowe. Jak dla mnie idealna kolacja.

caponata_kuchnia_wloska

Caponata z bakłażanem

Składniki:

1 bakłażan, około 350 g

3 pomidory, sparzone

1 mała cebula

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki pomidorowego przecieru

1 łyżka kaparów w zalewie

2 łyżeczki balsamicznego octu

1 czerwone chili

2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

1 łyżka pokrojonej mięty pieprzowej

sól do smaku

½ łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego

3 łyżki oliwy

1 łyżka żurawinowego dżemu

Do podania

kozi twaróg

chleb na zakwasie

ratatouille_przepis

Bakłażan pokrój w kostkę lub paski. Ułóż w żaroodpornym naczyniu, skrop dwoma łyżkami oliwy, posyp solą i piecz  przez 25 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC.  Cebulę, czosnek i chili pokrój w drobną kostkę i zeszklij na reszcie oliwy. Dodaj kapary i smaż jeszcze przez minutę. Sparzone pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Dodaj do cebuli wraz z przecierem, żurawiną i octem. Smaż przez 5 minut. Następnie dodaj żurawinę i upieczonego bakłażana wraz z płynem. Dopraw caponata, solą i pieprzem, dodaj natkę pietruszki, miętę i gotuj przez 3 minuty.

Podaj danie z kromkami chleba na zakwasie posmarowanymi twarogiem. Jeśli wolisz kanapki ułóż sos na chlebie.

 

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.