Chleb kukurydziany na poolish czyli polskim rozczynie drożdżowym upiekłam w ramach listopadowej piekarni organizowanej na blogu Kuchennymi drzwiami. W tym miesiącu Ania z Margot wybrały chleb L. Hamelmana, chleb kukurydziany na poolish.
Jak wspomniałam wcześniej technika pieczenia na poolish została rozpowszechniona przez polskich piekarzy. Polecam pieczenie na poolish, bo chleb jest bardzo fajnie wyrośnięty i wypieczony z charakterystycznymi pęcherzykami powietrza podobnie jak chleb na zakwasie. Co prawda walory smakowe chleba na drożdżach są zupełnie inne od chleba upieczonego na naturalnym starterze, ale świeżo upieczony chleb na drożdżach czy na zakwasie zawsze smakuje najlepiej.
Chleb kukurydziany na drożdżach upiekłam pierwszy raz. Do tej pory piekłam zawsze polenta. Chlebek jest bardzo puszysty i łatwy w wykonaniu o pięknym złotym kolorze. Przepis dostosowałam do moich rodzajów mąki. Przypominam, że przy pieczeniu chleba zawsze należy się kierować gatunkiem mąki. Różne gatunki mąki pochłaniają różne ilości wody. Generalna zasada jeśli chodzi o pszenne i mieszane pieczywo, jest taka, że ciasto chlebowe powinno być elastyczne ale nie rzadkie. Mój dzisiejszy chleb na przykład po wyłożeniu na stolnicę nie wymagał podsypywania mąką.
Przepis na chleb kukurydziany na poolish
Składniki:
na 1 bochenek
Poolish
- 2 g drożdży, kuleczka wielkości zielonego groszku
- 130 g zimnej wody
- 125 g mąki pszennej chlebowej, wysoko proteinowej
Chleb kukurydziany
- cały poolish
- 300 g mąki
- 150 g mąki kukurydzianej
- 1 mała puszka kukurydzy
- 200 g wody
- 10 g drożdży
- 1 ½ łyżki oliwy
- 1 ¼ łyżeczki soli
Wykonanie:
- Podane składniki na poolish wymieszaj w naczyniu, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na conajmniej 4 godziny w ciepłym miejscu lub na noc w lodówce.
- Wymieszaj wszystkie składniki oprócz kukurydzy i soli i zarób elastyczne ciasto. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut po czym dodaj kukurydzę i sól. Wyrabiaj ciasto jeszcze przez 5 minut. Przykryj folią i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę.
- Wyjmij ciasto na stolnicę i złóż kilka razy. Przykryj folią i pozostaw do ponownego wyrośnięcia na godzinę. Powtórz składanie i pozostaw pod przykryciem na 10 minut.
- Uformuj bochenek i włóż do koszyka do ostatecznego wyrośnięcia na 30 minut.
- Nagrzej piekarnik na 250ºC (termoobieg) i wyłóż chleb z koszyka na rozgrzaną blachę i ponacinaj. Piecz chleb w wyżej wymienionej temperaturze przez 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 200ºC i piecz chleb jeszcze przez 15 minut. Postaw naczynie z wodą na dnie piekarnika podczas pieczenia chleba.
- Ostudź chleb na kratce.
Lista listopadowych piekarek:
Amber http://www.kuchennymidrzwiami.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-j-hamelmana-listopadowa-piekarnia/
Ania http://bajkorada.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany_6.html
Ania http://krzywakromeczka.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.html
Ania W http://magnolia-rozmaryn.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-chleb-kukurydziany.html
Anna http://ankawell.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Aga http://wsezonie.blogspot.com/2013/12/kukurydziane-bueczki-i-o-tym-jak.html
Alucha http://nieladmalutki.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany.html
Bożena http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
Bożenka http://www.smakowekubki.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-polskim-zaczynie.html
Danusia http://prl-kuchniadanusi.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-listopadowa-piekarnia.html
Gatita http://kulinarneprzygodygatity.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
Gosia http://emigrantki-w-kuchni.blogspot.de/2013/12/kukurydziany-chleb-na-drozdzowym.html
Gosia https://codojedzenia.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli-polskim-rozczynie-drozdzowym/
Gosia http://kochamgary.blogspot.com/2013/12/i-znowu-razem-w-listopadzie-chleb.html
Gucio http://kuchniagucia.blogspot.com/2013/11/chleb-kukurydziany-na-poolish-i-zakwasie.html
Iga http://japoziomka.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia.html
Kamila http://ogrodybabilonu.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Karolina http://bochnasaysdelicious.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-z-listopadowej.html
Kartoflana http://zkartoflanegopola.blox.pl/html
Krecia http://bybyloprzyjemniej.blogspot.com/2013/12/zaproszenie-do-listopadowej-piekarni-i.html
Łucja http://fabrykakulinarnychinspiracji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-wg-j.html
Magda http://konwaliewkuchni.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-i-chleb.html
Marcin http://swiatprzepisow.com/chleb-kukurydziany-na-zaczynie-drozdzowym-poolish-j-hamelmana/
Margot http://kuchniaalicji.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Marta http://czeresniowakuchnia.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-jhamelmana.html
Marzena http://zaciszekuchenne.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
Olimpia http://www.pomyslowepieczenie.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli.html
Renata S http://forksncanvas.blogspot.com/2013/12/listopadowa-piekarnia-czyli-chleb.html
Śliwka http://smakowitychleb.pl/chleb-kukurydziany-na-poolish-czyli-polskim-rozczynie-drozdzowym/
Tofka http://www.parawkuchni.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-wg-hamelmana.html
Wisła http://zapachchleba.blogspot.com/2013/12/chleb-kukurydziany-na-poolish.html
Z chlebowym pozdrowieniem!
32 komentarze
Gosiu,
piękny bochenek!
Bardzo się cieszę,że piekłaś i że chlebek przypadł Ci do gustu.
Pozdrawiam!
Dziękuję Aniu! Pozdrawiam serdecznie!
O tak , tak udał się spieweająco , piekny jest
Dziękuję! Trafiłaś z tym chlebem! Pozdrawiam serdecznie!
Bardzo ładny bochenek. Ciekawe urozmaicenie z ziarnami kukurydzy. Pewnie wyszedł trochę słodki.
Właśnie nie… też się spodziewałam, że będzie słodkawy…
Patrząc na zdjęcia zastanawiałam się cóż to za fajne żółciutkie przecineczki w strukturze ciasta, chlebek musiał być bardzo ciekawy. Pozdrawiam i dziękuję za wspólny czas!
O dziękuję! Tak to tylko kukurydza, a chleb jeszcze krojony jak ciepły… Pozdrawiam serdecznie
Gosiu, jaki dorodny ten Twój bochen. Fajny pomysł z kukurydzą :)
O dziękuję Gagito!
Piękny bochenek.Do następnego wspólnego pieczenia:)
Pozdrawiam
Dziękuję!
No właśnie masz rację, wygląda jak na zakwasie:-) Pyszny chlebuś Ci wyszedł:-) Do następnego razu:-)!
Tak…do następnego razu, choć w tym miesiącu pewnie jeszcze nie jeden chleb upiekę! Pozdrawiam
Bardzo ladny bochenek. Skorka jak marzenie! Dziekuje za wspolnie spedzony czas I do nastepnej akcji :)
Dziękuję! Tak wypieczona ale nie twarda…tak jak lubię! Pozdrawiam!
Pięknie wygląda. :)
Ja, tak jak Ty wolę wypieki na zakwasie. :)
Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie. :)
Dziękuję Alu!
Wspaniały bochenek wyrsł w Twim piecu.
To prawda, że chleby na zakwasie przewyższają swym smakiem te pieczone na drżdżach, ale ten chlebek i mnie bardzo smakwał.
Dziękuję za klejne sptkanie w naszej wirtualnej piekarni i mam nadzieję na klejne :)
Pzdrawiam serdecznie.
Mnie też smakował! Pozdrawiam serdecznie!
idealny!
Gosiu piękny bochenek i ta kukurydza, dzięki niej chlebek wyglada jeszcze bardziej słonecznie. Diękuję za wspólny czas, do następnego razu :)
Dziękuję! Do następnego razu!
A ja piekłam na mące kukurydzianej, obawiałam się ,że kaszka przy tak małej ilości drożdży nie poradzi sobie, tym czasem widzę niezwykle udany bochen .
Również wolę chleby na zakwasie, ale byłam bardzo ciekawa jak sobie radzi pół kilograma
mąki z tą odrobiną drożdży. Polski zaczyn jest genialny.
Pozdrawiam i dziękuję za wspólnie spędzony czas.
Dziękuję również. Pozdrawiam serdecznie
Pięknie się upiekł. Przy okazji dziękuję za dobre rady :-) Dotyczące pieczywa oczywiście. Do nastepnego pieczenia !
Cieszę się…Do następnego pieczenia!
Zaintrygowałaś mnie tą kukurydzą:) Śliczny wyszedł.
pokazowy bochen upiekłaś :) dziękuję za wspólne pieczenie :)
Piękna skórka, pozdrawiam i do nastepnego wspólnego pieczenia:)
Dziękuję! Pozdrawiam serdecznie
Intrygujący jest ten dodatek kukurydzy:)