Witam i zapraszam na domowej roboty chleb, chleb pszenno żytni na zakwasie. Piekę ten chleb bardzo często, bo lubię chleb z włoskimi orzechami. Do wypieku tego chleba użyłam pszennego zakwasu. Chleb ten przypomina chleb na zakwasie, który niedawno tu prezentowałam.
Dodatek orzechów lub suszonych owoców wymaga trochę więcej wody. Zarabiając ciasto chlebowe pamiętaj, że mąka mące nierówna. Każda mąka nawet jeśli cały czas używasz tej samej mąki różnie absorbuje wodę. Moje ciasto chlebowe jest zawsze lekko lepkie, ale nie rozchodzi się na boki. Praktyka, praktyka…
Chleb pszenno żytni z orzechami
2 bochenki chleba
Składniki:
500 g pszennego zakwasu, tutaj przepis
800 g pszennej mąki
200 g mąki żytniej chlebowej
475 – 500 g zimnej wody
350 g grubo posiekanych włoskich orzechów
1 ¼ łyżki soli
Wymieszaj zakwas z wodą i dodaj obie mąki. Zagniataj ciasto przez 15 minut. Dodaj sól i zagniataj dalej do pojawienia się nitek glutenu. Jeśli ciasto chlebowe jest już elastyczne i da się rozciągnąć między palcami dodaj orzechy.
Umieść ciasto w misce wysmarowanej tłuszczem i przykryj folią. Odstaw w ciepłe miejsce (25- 28ºC) do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie wyjmij ciasto na stolnicę lekko oprószoną mąką i złóż w kopertę. Powtórz tę samą czynność za godzinę i pozostaw chleb do wyrośnięcia znowu na godzinę.
Wyrośnięte ciasto chlebowe złóż w kopertę i odstaw na 10 minut, po czym podziel na dwie równe części i uformuj dwa bochenki. Pozostaw do wyrośnięcia na godzinę pod przykryciem i w ciepłym miejscu (25- 28ºC).
Natnij chleb i piecz chleb w piekarniku z termoobiegiem najpierw na 250ºC przez 15 minut, a potem zmniejsz temperaturę do 225ºC i piecz jeszcze przez 20- 25 minut. Dobrze upieczony chleb wydaje głuchy odgłos jeśli popukasz w chleb od spodu.
1 comment
taką pajdę nawet o tej porze bym zjadła