Ciasteczka z czekoladą i likierem amarula do popołudniowej kawy. Łatwy przepis na ciastka to przepis wręcz pożądany! Kiedy nie chce mi się iść do sklepu, a ochota na słodkie ciasteczka przekracza dobre obyczaje ten przepis zawsze się sprawdza. Zastałam jedno jajko z lodówce, więc przepis zmniejszyłam o połowę ale i tak upiekłam 20 pysznych ciasteczek pachnących wanilią i likierem. Dostałam w prezencie amarula likier i stwierdziłam, że doprawię nim masę na ciastka. Miałam nosa, bo ciasteczka smakują wybornie z lekko wyczuwalną nutą likieru. Dodatkowo proponuję kieliszek likieru dla dorosłych.
Ciasteczka z czekoladą i likierem amarula
Składniki:
20 ciasteczek
180 g pszennej mąki
100 g masła
180 g trzcinowego cukru
40 g owsianych płatków, u mnie błyskawiczne
½ łyżeczki waniliowej pasty lub ekstraktu
80 g gorzkiej czekolady
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
2 łyżki likieru amarula
szczypta soli
Wymieszaj mąkę z cukrem, owsianymi płatkami, wanilią i proszkiem. Dodaj pokrojone zimne masło i połącz palcami, aż zrobią się grudki. Dodaj teraz czekoladę, likier i jajko, połącz. Podziel ciasto na kuleczki o wadze około 30 gram. Układaj kulki ciasta na dużej blasze wyłożonej pergaminem w odstępach i lekko spłaszcz. Piecz ciasteczka w nagrzanym na 175ºC piekarniku na termoobiegu przez 15 minut. Wyjmij upieczone ciasteczka z piekarnika i ostudź na metalowej kratce.
10 komentarzy
O tak ,taki przepis zawsze w cenie .Pozdrawiam z nad filiżanki kawy.
Ja też siorbię swoją kawkę i popijam likierem. Pozdrówka!
Pyszne ciasteczka ;-), skosztuję jedno jeżeli można… ?
Proszę!
a przepis na likier gdzie ? :)
Likier dostałam w prezencie, Amarula cream nazywa się ten likier
Pyszne muszą być takie ciasteczka – niby takie zwykłe, a jednak zupełnie wyjątkowe :)
No właśnie
Pyszne dodatki!
Dziękuję Pati!