Ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką jest to ciasto, do którego zawsze wracam po przeróżnych eksperymentach. Zawsze proste, na deser czy na śniadanie ze szklanką mleka. Dzisiaj trochę inny przepis podpatrzony u Basi. Ciasto drożdżowe jest osłodzone karmelem i też ma trochę ciemniejszy kolor niż normalne ciasto drożdżowe. Zamiast tradycyjnej kruszonki z mąki zrobiłam kruszonkę z migdałów, którą ostatnio dosyć często stosuję w moich wypiekach.
Masz za dużo rabarbaru w ogródku to to ciasto drożdżowe powinno przypaść ci do smaku. Jest jak puch, bardzo wysoko wyrośnięte, więc jeśli ktoś woli trochę niższe ciasto to z powodzeniem można użyć do wypieku większej blaszki.
Przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i migdałową kruszonką
Składniki:
na blaszkę o wielkości 25 cm x 35 cm
- 125 g cukru
- 2 łyżki wody + 60 ml
- 90 g masła
- 500 g mąki
- 60 ml wody
- 35 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- szczypta soli
- ½ kg rabarbaru, obranego i pokrojonego na 1 cm kawałki
Migdałowa kruszonka
- 50 g masła
- 40 zmielonych migdałów
- 40 g cukru
- 40 g mąki
Wykonanie:
- Zacznij od ugotowania karmelu. Do rondelka z grubym dnem wsyp cukier i dodaj 2 łyżki wody. Podgrzewaj tak długo aż cukier się stopi i osiągnie piękny złoty kolor. Teraz dodaj masło mieszając cały czas. Zdejmij rondelek z ognia i wlej resztę wody, dokładnie mieszając. Schłodź do letniej temperatury.
- Rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj 2 łyżki mąki i odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce.
- Do misy asystenta wsyp resztę mąki, sól,wlej schłodzony karmel i zaczyn drożdżowy. Dodaj jajka i zarób ciasto przez 15 minut. Jeśli ciasto jest jeszcze za twarde dodaj po łyżce mleka, aż ciasto uzyska pożądaną konsystencję. Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na 30 minut pod przykryciem.
- Wyrośnięte ciasto wyłóż do małej brytfanki wyłożonej pergaminem.
- Na wierzchu ciasta drożdżowego ułóż rabarbar pokrojony w kostkę i całość posyp migdałową kruszonką. Pozostaw ciasto jeszcze raz do wyrośnięcia na 20 minut. Piecz w piekarniku na 175ºC na termoobieg przez 30 minut.
- Ewentualnie posyp ciasto cukrem pudrem.
Uwielbiam ciasta z rabarbarem:)!
drożdżowe uwielbiam pod każdą postacią
Ja też