No to mamy piątek i czas na ciasto do kawy. Dzisiaj chcę Wam zaproponować pyszne ciasto migdałowe z małej formy, ciasto bez mąki do którego zrobiłam bardzo orzeźwiający sos imbirowy. Ciasto nie wyrasta zbyt mocno, jest bardzo mięciutkie i wilgotne ale nie martwcie się to taka jego natura. Ciasto migdałowe jest wspaniałe z dodatkiem sosu imbirowego i owoców leśnych. U nas w domu to czas na jeżyny.
Często używam migdałów w moich wypiekach, ostatnio upiekłam ciasto migdałowe z truskawkami, a ciasteczka migdałowe piekę przynajmniej raz w miesiącu.
Migdały, jeżyny i imbir… cóż za nietypowe połączenie, a jednak po prostu pycha. Najlepiej spróbujcie upiec to migdałowe ciasto i oceńcie sami !
Przepis na ciasto migdałowe
Składniki:
okrągła forma o średnicy 22 cm
- 150 g zmielonych migdałów
- 150 ml cukru
- 3 jajka
- 125 g stopionego masła
Polewa kakaowa
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka waniliowego cukru
- 1 łyżka wody
- 100 ml migdałów, pokruszonych
Przepis na sos imbirowy
- 2oo ml śmietanki, 36%
- 3 żółtka
- 300 ml mjölk
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 100 ml homogenizowanego serka
- 2 łyżki utartego imbiru
- cukier puder wedle uznania
Dodatkowo
- kubek jeżyn
Wykonanie:
- Wymieszaj zmielone migdały z cukrem , następnie z jajkami i stopionym masłem.
- Wyłóż masę do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką.
- Piecz ciasto w piekarniku na 175ºC na termoobieg przez około 30 minut. Wyjmij z piekarnika i ostudź.
- Wymieszaj wszystkie składniki na polewę i polej na ciasto. Posyp migdałami i pozostaw do zastygnięcia.
- Przygotuj sos imbirowy. Zacznij od ugotowania śmietankowego budyniu. Wymieszaj śmietanę z żółtkami, a mleko z mąką ziemniaczaną. Dodaj mleko do śmietany i doprowadź płyn do wrzenia, mieszając cały czas trzepaczką balonową, aż budyń zacznie gęstnieć. Zdejmij budyń z ognia i pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego ostudzenia.
- Ostudzony budyń wymieszaj z serkiem homogenizowanym i utartym imbirem. Dosłodź jeśli sos jest jeszcze za mało słodki.
- Podawaj ciasto migdałowe z dodatkiem sosu imbirowego i świeżych jeżyn.
6 komentarzy
sos imbirowy świetny! zresztą i ciasto niczego sobie :]
O dzięki!
ale cudnie wygląda!!
Dzięki Iza!
Ciasto fajne, a sos można dowolnie modyfikować różnymi dodatkami.
Polecam!