Święta już tuż tuż! Bigos już ugotowałam, farsz na pierogi z kapustą już gotowy…no i oczywiście na święta koniecznie muszę upiec ciasto z szafranem. Zapraszam na moje ulubione ciasto szafranowe z tosca. Tosca na ogół robię z migdałami lub kokosowymi wiórkami. Do tej tosca wykorzystałam praktycznie wszystkie orzechy jakie miałam , tak aby ciasto wyglądało jeszcze bardziej świątecznie. Ciasto szafranowe jest puszyste i pięknie pachnie szafranem i pomarańczą. Moja rodzina uwielbia to ciasto! Jest to proste ucierane ciasto, a dodatek szafranu sprawia, że jest nietypowe i bardzo świąteczne! Bardzo lubię świąteczne wypieki. Ciasto szafranowe należy do jednych z nich. Lubicie wypieki z szafranem? Znacie szafran i wiecie jak go się uprawia?
Szafran to pręciki krokusa. Możecie sobie wyobrazić ile pręcików trzeba nazbierać na 1 kilogram szafranu?! Nic dziwnego, że szafran jest najdroższą przyprawą na świecie! Cale szczęście, że wystarczy tylko odrobina szafranu aby ciasto szafranowe było pięknie żółte i aromatyczne. Mam zawsze duże zapasy szafranu, bo dostaję go w prezencie od rodziny męża z Iranu. Iran to czołowy producent szafranu i przyznam, że to szafran najlepszej jakości.
Ciasto szafranowe
Składniki:
0,5 g zmielonego szafranu
150 g masła
2 jajka
100 ml soku z pomarańczy
180 cukru
220 g pszennej mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Tosca
25 g orzechów pekan
25 g ziemnych orzechów
25 g orzechów laskowych
50 g masła
50 ml słodkiej śmietanki
2 łyżki golden syropu lub miodu
45 g cukru
Nastaw piekarnik na 180ºC. Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Miksując wlewaj rozpuszczone z szafranem i przestudzone masło. Wymieszaj mąkę z proszkiem i dodaj połowę do masy jajecznej. Wymieszaj szpatułką i wlej połowę soku z pomarańczy. Wsyp resztę mąki, wymieszaj i wlej resztę soku. Wyłóż ciasto do podłużnej foremki o długości 30 cm i szerokości 15 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz przez 30 minut. W międzyczasie ugotuj tosca. W małym rondelku rozpuść masło ze śmietanką i syropem. Gotuj na małym ogniu aż masa nabierze złotego koloru. Wtedy wsyp orzechy i gotuj tosca jeszcze przez minutę. Po 30 minutach podkręć piekarnik do 200ºC. Otwórz piekarnik i nie wyjmując ciasta i rozprowadź po nim tosca. Piecz jeszcze przez 3 minuty. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do całkowitego schłodzenia. Pokrój na kawałki. Smacznego!
8 komentarzy
Twoje ciasto maślane wygląda świetnie! Orzechy i szafran z pewnością dodają mnóstwo pięknego aromatu :)
Bardzo ciekawe ciasto!
Przywiozłam szafran z letniej wyprawy do ZEA. Jak dotąd użyłam go tylko jako dodatek do biszkoptu., dlatego najpewniej skuszę się na Twoją szafranową propozycję.
Przewodniczka powiedziała nam, żeby szafran zużyć w ciągu 3 miesięcy, bo taki jest okres jego trwałości. Jeśli to prawda, mój nie nadaje się już do spożycia.
Ja mam mój szafran bardzo długo, o wiele dłużej niż 3 miesiące i nie mam z nim żadnego problemu. Nie sądzę, więc, że 3 miesiące to maksymalny okres trwałości. Poza tym można zrobić ekstrakt szafranowy, czyli podobnie jak wanilię zalać wódką.
wspaniale wygląda to ciasto
Ciasto wygląda rewelacyjnie ale zapach roznoszący się po domu w trakcie pieczenia niezastąpiony.
Ciasto ma fantastyczny kolor :)
I ten orzechowy wierzch <3 Wspaniałe ciasto :)
Jak to obłędnie wygląda :D