Cobbler z jabłkami i waniliowym sosem…Uwielbiam jabłka i przepadam za ciastem z jabłkami. Jabłkowa tarta, jabłecznik czy szarlotka to moje ulubione ciasta z jabłkami ale wracając do cobbler z jabłkami…Co to jest cobbler? Najprościej chyba powiedzieć, że to owoce zapiekane w cieście…Skąd my to znamy!?…Kochane dziecko ma wiele imion…Mamy takie powiedzonko w Polsce czy żywcem je przetłumaczyła ze szwedzkiego na polski…
Charakterystyczne dla tego ciasta jest niezła porcja masła, które tworzy chrupiąca skorupkę po upieczeniu. Ciasto jest pyszne, dla takiego smakosza jabłek jak ja po prostu idealne. Jestem obecnie w fazie jabłkowej. To ciasto w pełni mnie zadowala! Ale nie zapomnijcie o waniliowym sosie domowej roboty oczywiście. Wspaniały sos zagęszczony jedynie żółtkami i pokaźną ilością prawdziwej wanilii. Taki sos na pewno nie jest żółty jak z paczki. Taki sos jest beżowy i z ziarenkami prawdziwej wanilii!
Cobbler z jabłkami
Składniki:
okrągła forma o średnicy 26 cm
360 g pszennej mąki
½ łyżeczki soli
4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
300 g masła, miękkiego
250 g cukru
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
otarta skórka z ½ cytryny
8 kwaśnych jabłek, ok. 800 g
Sos waniliowy
200 ml śmietanki, 36%
200 ml mleka
1 łyżeczka waniliowej pasty
6 łyżek cukru
4 żółtka
Nastaw piekarnik na 180ºC bez termoobiegu. Miękkie masło zmiksuj z cukrem na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku cały czas miksując. Następnie dodaj sok i utartą skórkę z cytryny, zmiksuj. Przesiej mąką z proszkiem i zmiksuj z maślaną masą do połączenia składników. Obierz jabłka, oczyść z gniazdek i pokrój w ósemki. Wymieszaj z cynamonem. Przygotuj formę do pieczenia lub żeliwną patelnię jak u mnie. Posmaruj tłuszczem. Wyłóż dno porcją ciasta, następnie ułóż jabłka. Przykryj jabłka resztą ciasta. Ciasto jest gęste ale lepiące najlepiej nakładać je porcjami za pomocą łyżki. Wstaw ciasto do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 45-50 minut. Cobbler powinien być ładnie zrumieniony. Wyjmij ciasto z piekarnika i odstaw do ostudzenia.
Ugotuj waniliowy sos. Wymieszaj mleko ze śmietanką. Do małego garnuszka wlej połowę mieszanki, dodaj waniliową pastę lub przeciętą laskę wanilii i nasionka. Zagotuj i gotuj na małym ogniu przez 2 minuty. W naczyniu wymieszaj żółtka z cukrem i mieszanką mleczno śmietankową. Dodaj do gotującej się mieszanki energicznie mieszając balonową trzepaczką. Mieszaj cały czas do zagotowania. Kiedy sos zacznie wrzeć zdejmij z kuchni. Włóż garnuszek do naczynia z zimną wodą i mieszaj do przestudzenia. Odstaw sos do całkowitego ostudzenia. Ostudzony cobbler z jabłkami pokrój na kawałki i podaj z waniliowym sosem.
16 komentarzy
Wygląda perfekcyjnie :D
Oj, zjadłabym w tej chwili! :)
Wygląda perfekcyjnie. I do tego ten sosik – poezja :)
Waniliowy sos i jabłka to mus!
Wygląda tak, że aż ślinka leci i człowiek ma wrażenie, że zapach czuje przez monitor :) Pycha :)
wygląda po prostu perfekcyjnie :)
To ciasto nie może się nie udać!
Szarlotki i serniki mogę przy każdej okazji :-)
Ja też Asiu!
Ten chrupiący wierzch to musi być istny obłęd <3
Pyszne, idealne na weekend :)
Dałabym teraz wszystko za kawałeczek ;-)
Rzeczywiście wygląda pysznie i cieszy to bogactwo jabłek
Dużo jabłek…koniecznie!
Wygląda niesamowicie apetycznie :) Właśnie szukałam szybkiego deseru z jabłkami-koniecznie do zrobienia :)
A gdzie można kupić taka patelnię żeliwną?
W http://www.ballarini.pl. Polecam!