Witam po dniu przerwy. Początek nowego miesiąca, więc czas na przepis miesiąca. W tym miesiącu proponuję kuchnię azjatycką. Bardzo lubię gotować i jeść azjatyckie potrawy. Zapach cytrynowej trawy, wymieszany ze świeżą kolendrą działa na mnie jak narkotyk. Właśnie takie cudowne aromaty rozchodzą się dzisiaj po mojej kuchni, a ja czuję się bosko… Ugotowałam curry z kurczakiem z mnóstwem warzyw. Choć lista składników na curry może przerazić, to jednak potrawa jest bardzo łatwa do przyrządzenia.
Kiedy już się zdecyduję na azjatyckie to najpierw szykuję wszystkie składniki, które po kolei dodaję do curry. W ten sposó zaoszczędzam czas i nie zapominam czegoś nie dodać. Dzisiejsze curry z kurczaka jest w miarę ostre. Jeśli wolicie bardziej na ostro to wystarczy dodać więcej curry pasty lub świeżej chili. To curry zazwyczaj robię z zieloną pastą curry, ale dzisiaj ugotowałam z czerwoną pastą. Curry można również posypać orzechami nerkowca.
Przepis na curry z kurczakiem i warzywami
Składniki:
na 5 -8 porcji
- 800 g odfiletowanych udek z kurczaka
- 2 puszki kokosowego mleka
- 1 duży por, pokrojony w plasterki
- 1 duży brokuł, podzielony na różyczki
- mała puszka kasztanów
- 300 g białej kapusty, grubo pokrojonej
- 1 małe opakowanie świeżego szpinaku
- 2 łyżki pasty curry, zielonej lub czerwoej
- 1 czerwona chili, drobno pokrojona
- 1 duża doniczka świeżej kolendry, posiekanej
- 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżona
- 4 – 5 łyżek sosu rybnego
- garść orzechów nerkowca, opcjonalnie
Jogurt słodkokwaśny
- 250 ml gęstego jogurtu, typu greckiego
- 1 łyżka płynnego miodu
- 2 łyżeczki soku z limonki
- 2 łyżki posiekanej kolendry
Do gotowania curry używam woka. Przygotuj wszystkie warzywa wymienione w przepisie. Kasztany odcedz . Podziel mięso na średniej wielkości kawałki i podsmaż w woku z pastą curry, chili i cytrynową trawą. Kiedy mięso jest już zrumienione dodawaj po kolei kapustę, pora, koledrę. Smaż przez 2 minuty a następnie dodaj kokosowe mleko i sos rybny. Gotuj przez 25 minut. Po tym czasie dodaj brokuł i gotuj jeszcze curry przez 5 minut. W ostatniej minucie wrzuć szpinak. Zamieszaj lekko, aby szpinak tylko zwiednął.
Przygotuj jogurt mieszając wszystkie składniki. Podawaj curry z białym ryżem i jogurtem.
19 komentarzy
curry rządzi i tak jak pisałaś, pomimo pozornego ogromu składników, jest proste do przygotowania.
Zapraszam do wspólnego gotowania!
Zmierzę się z Twoją propozycją m-ca maja, w sam raz na moje postanowienia dietetyczne. Pozdrawiam
Gosiu, widzę,że jednak nie wstawiłam linka do przepisu, teraz nie wiem, czy nie jest za późno, bo przepis zamieszczony u mnie a zapomniałam link wstawić.
Pozdrawiam serdecznie
Nie jest za póżno. Zapraszam!
juz po skladnikach widac ze pysznosci
Chyba nie powinnam tak z rana wchodzić na Twój blog, bo robię się głodna, choć jadłam śniadanie…
Cześć Gosia,
dodaję swoje curry do przepisu miesiąca:)
http://gotujewdomu.blogspot.com/2014/05/co-zastaam-gdy-weszam-do-biura.html
Pozdrawiam
Aga
Wspaniałe połączenie! Dzięki za przepis!
Dodaję swoje danie do przepisu miesiąca;
http://www.studiokuchnia.pl/2014/05/tajskie-danie-jednogarnkowe-z-kurczakiem/
Pozdrawiam, Anna
Dziękuję Aniu! Bardzo mi się podoba
Dodaję także;))
http://www.studiokuchnia.pl/2014/05/wieprzowina-ze-szparagami-i-shiitake/
Pozdrawiam.
Super!
Zachęcam do testowania i smakowania:) http://paletapelnasmakow.pl/dziki-ryz-z-ognistym-curry/. Pozdrawiam Wszystkich pasjonatów gotowania!
Dziękuję Irmina! Bardzo fajny przepis!
Curry z kurczakiem – coś pysznego! Jedno z moich ulubionych dań. Super przepis :)
Dziękuję!
Wygląda przepysznie :) ja wybieram się na Fest Asia (25 i 26 kwietnia, warszawa), i mam nadzieję znaleźć tam mnóstwo inspiracji kulinarnych… To festiwal poświęcony kulturze azjatyckiej, więc pewnie potrawy kuchnii azjatyckiej będą królowały u mnie przez następny miesiąc od festiwalu :))
O to zazdroszczę!Z chęcią bym się udała na taki festiwal…