Lubicie czarny makaron? Ja lubię! Ponoć makaron to makaron, ale czarny zdecydowanie różni się od białego, nie tylko kolorem ale i smakiem. Czarny makaron jest zabarwiony atramentem kałamarnicy, a w smaku lekko przypomina morze. Przyrządza się go z rybami i owocami morza, frutti di mare. Świetnie pasuje z grillowanym łososiem. Ostatnio wypróbowałam go z tuńczykiem i bardzo mi smakował. Makaron z tuńczykiem przyrządzam w kilku kombinacjach i z różnymi dodatkami. Staram się być kreatywną w gotowaniu i za każdym razem wymyślam coś nowego. Czarny makaron z tuńczykiem to prosty przepis z kilkoma składnikami. Klasyczne połączenie tuńczyka z oliwkami i szpinakiem. Smaczny i szybki przepis na makaron.
Czarny makaron
Składniki:
250 g czarnego makaronu, świeży makaron
70 g szpinaku
2 dymki
2 łyżki tapenady, tutaj przepis
195 g tuńczyka w oleju, puszka
1 łyżka oleju
sól i pieprz do smaku
Ugotuj makaron w lekko osolonej wodzie. Odcedź. Rozgrzej olej na patelni. Dodaj tapenadę i pokrojoną w piórka dymkę. Smaż przez minutę, po czym dodaj makaron ze szpinakiem. Dopraw solą, pieprzem, wymieszaj i smaż aż szpinak lekko zwiędnie. Odcedź tuńczyka i wymieszaj lekko z makaronem. Smaż tyle aby tuńczyk był ciepły. Tuńczyk staje się szybko suchy, więc nie należy przesadzać z jego smażeniem. Dlatego też lepiej wybrać tuńczyka w oleju niż w zalewie. Jest bardziej soczysty i mniej wrażliwy na podgrzewanie. Podawaj makaron na gorąco, zaraz po przyrządzeniu.
Lubicie czarny makaron? Próbowaliście kiedyś go przyrządzić?
Nigdy tego czarnego makaronu nie próbowałyśmy ale skoro warto bo jest pyszny, to musimy w końcu kupić :D
Zawsze coś innego!
Superowy przepis, koniecznie muszę spróbować! Wrzuciłaś już przepis na konkurs tuńczyka princes? Świetnie się prezentuje, myślę, że mógłby się spodobać :)