Praktycznie każde danie zaczyna się od cebuli. Używam jej na co dzień. Biała, żółta, szalotka czy czerwona cebula…Na pozór wydawałoby się, że cebula to cebula ale każda ma inny smak i kolor. Każda ma swoje przeznaczenie w kuchni. Żółta cebula jest idealna do gotowania zupy cebulowej. Szalotkę najczęściej używam do risotto, a z czerwonej cebuli smażę konfiturę.
Dzisiaj właśnie chciałam się skupić na czerwonej cebuli, bo ostatnio dostałam w prezencie jej pokaźne ilości. Nie mam warunków na jej długotrwałe przechowywanie, więc idealnym rozwiązanem wydały mi są przetwory z cebuli. Usmażyłam porcję konfitury ale zrobiłam też marynowaną cebulę. Jest to prosty sposób na wykorzystanie czerwonej cebuli. Wystarczy pokroić cebulę w krążki i zalać zaprawą octową. Marynowana czerwona cebula to świetny dodatek do kanapek i hamburgerów. Jest bardzo delikatna w smaku. My podjadamy ją codziennie dosłownie do wszystkiego!
Świeżo zerwana cebula związana w pokaźne pęczki to również piękna dekoracja w spiżarni, przynajmniej do czasu dopóki nie zostanie zużyta. W mojej kuchni niestety nie ma miejsca na takie naturalne zjadliwe dekoracje ale jest pomysł, który na pewno będę w niedalekiej przyszłości zrealizuję w mojej domowej spiżarni.
Czerwona cebula w occie
Składniki:
na słoik ¾ litra
3- 4 cebule
100 ml octu, 12%
90 g cukru
300 ml wody
½ łyżeczki soli
Obierz cebulę i pokrój w cienkie krążki. Włóż do słoika. Zagotuj wodę z cukrem, octem i solą. Gorącą zaprawą zalej cebulę. Zakręć słoik pokrywką i pozostaw do ostudzenia. Przechowuj marynowaną cebulę w lodówce nawet do dwóch tygodni.
Cebula – warzywo o zdrowotnych właściwościach
A tak dla ciekawości wiecie, że cebula to warzywo pełne zdrowotnych właściwości? Niepozorne warzywo zawiera siarkę, krzem,magnez, cynk i mikropierwiastki jak selen. Cebula jest również bogata w szereg witamin jak A, B, C, E i K. Zawiera sporo węglowodanów w tym również błonnik. Obecność tak dobroczynnych składników sprawia, że cebula posiada niezwykłe właściwości zdrowotne – wzmacnia odporność organizmu, obniża ciśnienie, reguluje poziom cukru we krwi, wspomaga procesy trawienne i posiada właściwości antyseptyczne. Poza tym cebula jest tania i dietetyczna. Dlatego choćby z tego powodu warto wdrożyć ją do swojego codziennego menu, jak sądzicie?
8 komentarzy
Nie jadłam w takiej wersji, nie przygotowywałam. Bardzo ciekawy przepis
Świetny pomysł, będę musiała taką przygotować :)
A te pęczki cebuli podwieszone pod stropem wyglądają niesamowicie uroczo :)
Bardzo fajny pomysł :) Koniecznie trzeba to wykorzystać, bo bardzo lubię cebulkę :)
Naprawdę mam ochotę na jakieś danie z czerwoną cebulką.
Wspaniale smakuje. Dawno jej nie kupowałam.
Ty to zawsze wynajdziesz coś fajnego.
Pozdrowionka :)
Bardzo często używam czerwonej cebuli do sałatek, ale w tej wersji jeszcze nie miałam okazji jej spróbować. Pomysł bardzo fajny :)
Bardzo ciekawy pomysł, nie jadłam nigdy marynowanej czerwonej cebuli :)
No to coś nowego dla mnie. Jeszcze nie zdarzyło mi się zamarynować cebulę. :D
Polecam!