Wielkanocne jajka z orzechami i ziołowym sosem

No wreszcie wielkanocna pogoda. W międzyczasie gotując jajka i miksując sos ziołowy, wygrzewałam się w słońcu. Nawet się nieco opaliłam. Czułam, że muszę zacząć uzupełniać zapasy witaminy D. Wracając do  wielkanocnego dania z jajek to jest danie, które ja najbardziej lubię. Jestem fanką jajek i jem minimum 8 – 10 jajek tygodniowe, przyrządzone na różne sposoby.

W tym roku proponuję wielkanocne jajka z orzechami,  polane ziołowym sosem. Włoskie orzechy świetnie pasują z jajkami. W Iranie jest bardzo popularny omlet z włoskimi orzechami. Z tego właśnie przepisu zaczerpnęłam inspirację na wielkanocne jajka z orzechami.

wielkanoc_jajka_nadziewanejajka_codojedzenia

Faszerowane jajka to przeważnie nadzienie z żółtek wymieszanych z majonezem i ziołami, czy innymi dodatkami. Spróbujcie jednak odejść od tej tradycji, zamiast faszerować jajka, polać je ziołowym sosem. Ten sos jest pyszny! Jest w nim natka pietruszki, kolendry, tahini, sumak i cytryna. Sumak to lekko kwaśna przyprawa, które świetnie pasuje do kebabu. Sumak można również znaleść w różnych mieszankach przypraw jak zaatar. Taki ziołowy sos można również wykorzystać do makaronu zamiast pesto.

daniazjajek_wielkanoc_jajka_codojedzenia

Wielkanoc to wiosna! Tak podane wielkanocne jajka odzwierciedlają jej barwy, prawda? Dodam jeszcze, że to danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Zamiast jajek ugotowanych na twardo, lub w moim przypadku na pół miękko można również podać jajka poszetowe.

Jaja to super jedzenie! Można je przyrządzić na wiele sposobów. Z powodzeniem zastąpią mięso lub ryby. Jeśli lubicie jajka to na blogu znajdziecie mnóstwo smacznych przepisów na jajka.

jajkawielkanocne_przepis_codojedzenia_blogkulinarny

Wielkanocne dania z jajek

1 jajko na osobę

Składniki:

5 jajek

50 g rukoli

30 g natki pietruszki

30 g natki kolendry

1 ½ łyżeczki sumaku

2 łyżki tahini

1 łyżka grubo zmielonych nasion sezamu

sól do smaku

50 ml oliwy z oliwek

ćwiartka cytryny obrana ze skórki i wypestkowana

1 łyżka soku z cytryny

50 g włoskich orzechów

kilka gałązek kopru

Jajka ugotować według uznania, na twardo lub miękko. Ostudzić i przekroić na pół. Na półmisku ułożyć rukolę, następnie połówki jajek i orzechów. Pietruszkę i kolendrę grubo pokroić i umieścić w wysokim naczyniu. Dodać pokrojoną cytrynę, sumak, tahini, nasiona sezamu i zmiksować na sos. Doprawić solą. Jeśli sos jest za gęsty rozcieńczyć oliwą lub wodą. Polać sosem jajka . Smacznego!

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *