No wreszcie wielkanocna pogoda. W międzyczasie gotując jajka i miksując sos ziołowy, wygrzewałam się w słońcu. Nawet się nieco opaliłam. Czułam, że muszę zacząć uzupełniać zapasy witaminy D. Wracając do wielkanocnego dania z jajek to jest danie, które ja najbardziej lubię. Jestem fanką jajek i jem minimum 8 – 10 jajek tygodniowe, przyrządzone na różne sposoby.
W tym roku proponuję wielkanocne jajka z orzechami, polane ziołowym sosem. Włoskie orzechy świetnie pasują z jajkami. W Iranie jest bardzo popularny omlet z włoskimi orzechami. Z tego właśnie przepisu zaczerpnęłam inspirację na wielkanocne jajka z orzechami.
Faszerowane jajka to przeważnie nadzienie z żółtek wymieszanych z majonezem i ziołami, czy innymi dodatkami. Spróbujcie jednak odejść od tej tradycji, zamiast faszerować jajka, polać je ziołowym sosem. Ten sos jest pyszny! Jest w nim natka pietruszki, kolendry, tahini, sumak i cytryna. Sumak to lekko kwaśna przyprawa, które świetnie pasuje do kebabu. Sumak można również znaleść w różnych mieszankach przypraw jak zaatar. Taki ziołowy sos można również wykorzystać do makaronu zamiast pesto.
Wielkanoc to wiosna! Tak podane wielkanocne jajka odzwierciedlają jej barwy, prawda? Dodam jeszcze, że to danie jest bardzo proste w przygotowaniu. Zamiast jajek ugotowanych na twardo, lub w moim przypadku na pół miękko można również podać jajka poszetowe.
Jaja to super jedzenie! Można je przyrządzić na wiele sposobów. Z powodzeniem zastąpią mięso lub ryby. Jeśli lubicie jajka to na blogu znajdziecie mnóstwo smacznych przepisów na jajka.
Wielkanocne dania z jajek
1 jajko na osobę
Składniki:
5 jajek
50 g rukoli
30 g natki pietruszki
30 g natki kolendry
1 ½ łyżeczki sumaku
2 łyżki tahini
1 łyżka grubo zmielonych nasion sezamu
sól do smaku
50 ml oliwy z oliwek
ćwiartka cytryny obrana ze skórki i wypestkowana
1 łyżka soku z cytryny
50 g włoskich orzechów
kilka gałązek kopru
Jajka ugotować według uznania, na twardo lub miękko. Ostudzić i przekroić na pół. Na półmisku ułożyć rukolę, następnie połówki jajek i orzechów. Pietruszkę i kolendrę grubo pokroić i umieścić w wysokim naczyniu. Dodać pokrojoną cytrynę, sumak, tahini, nasiona sezamu i zmiksować na sos. Doprawić solą. Jeśli sos jest za gęsty rozcieńczyć oliwą lub wodą. Polać sosem jajka . Smacznego!