Dziś rano upiekłam całkiem dobre mufinki na śniadanie. Moje nowe wypieki zawierające platki owsiane, mąkę orkiszą i jagody. Takie sobie zdrowe mufinki śniadaniowe, bardziej dietetyczne niż ich słodki kuzyn.
Mufinki śniadaniowe zawierają znacznie mniej cukru niż słodkie mufinki. Te zdrowe smakołyki są wzbogacone orzechami, tartym jabłkiem i jagodami.
One po prostu mówią do nas : „Zjedz mnie, a zobaczysz jak twój humor się polepszy”.
Składniki:
Na 12 sztuk:
- 3 dl płatków owsianych
- 1 dl mleka
- 3 dl przesianej mąki orkiszowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 dl cukru muscavados,
- 1 1/2 dl utartego jabłka
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka, lekko rozmącone
- 2 dl jagód, zamrożonych
- 1dl płatków migdałów
- 1 dl orzechów włoskich, grubo posiekanych
Wykonanie:
- Wlej mleko do płatków owsianych.
- Wymieszać wszystkie suche składniki i dodaj do płatków owsianych.
- Wmieszaj utarte jabłko i olej oraz jajka. Mieszaj lekko.
- Na koniec dodaj jagody, ostrożnie aby nie pomaślić. Piecz mufinki w 200 º C, około 15minut. Sprawdź patyczkiem dla pewności czy są suche w środku.