Każdemu się przytrafi, że gdzieś w zamrażalce znajdzie się jakaś wyschnięta tortilla. Nie lubię wyrzucać jedzenia, więc szukałam pomysłu na wykorzystanie czerstwej tortilla. Propozycja nie do odrzucenia to domowe chipsy z tortilla, bardzo łatwe do zrobienia.
Pokroiłam tortilla na małe trójkąty, zrumieniłam na oleju i posypałam kajenskim pieprzem. Możesz oczywiście wybrać jakieś inne przyprawy czy zioła.
Chipsy i dipy to zakochana para. Zrobiłam bardzo smaczny dip z gęstego greckiego jogurtu, odrobiny majonezu i kukurydzy z puszki. Calość dosmakowałam zieloną chili, czerwoną cebulką, pokrojoną w mikroskopijną kostkę i kilkoma kropelkami sosu chili, kilkoma bo ten co mam w domu jest super ostry.
Super tapas tanim kosztem na sobotni wieczór!
Przepis na jogurtowy dip i chipsy z tortilla
Składniki:
na 5 porcji
- 1 mała puszka kukurydzy (125 g)
- ½ czerwonej papryki
- 1 zielone chili
- ½ czerwonej cebuli
- 2 dl jogurtu greckiego, gęstego
- 1 łyżka majonezu
- kilka kropli sosu chili
- 1 łyżka szczypiorku
- 1 ząbek czosnku
- 50 g sera feta
- sól do smaku
- 3 tortilla
- 1 dl oleju do smażenia
Wykonanie:
- Oczyść chili z rdzenia i nasion i drobno posiekaj. Obierz i posiekaj cebulę, pokrój paprykę.
- Obierz i przeciśnij czosnek.
- Zmiksuj kukurydzę na ziarnistą masę i wymieszaj z jogurtem, pokruszonym serem feta i majonezem.
- Dodaj warzywa, sól i dobrze wymieszaj. Dopraw dip dowolnym sosem chili.
- Posyp dip posiekanym szczypiorkiem.
- Pokrój tortilla na małe kawałki jak np. trójkąty i zrumien na oleju. Rozłóż na papierowych ręcznikach i posyp pieprzem kajenskim czy inną przyprawą.
- Podawaj tortilla z dipem.
3 komentarze
Mmm….smakowcie wglądają :) Ja od kilku dni próbuję zabrać się za tego typu chipsy i chyba właśnie mnie zmotywowałaś :)
Mmmm… Opis zachęcający :)
Bardzo fajny pomysł, ogólnie nie jadam chipsów, ale na takie domowe na pewno bym się skusiła :-)