Dobre jedzenie to dla mnie te przepisy, do których wracam najczęściej – proste, smaczne i tanie dania, które mogę przygotować w kilka minut. Nie potrzebuję wyszukanych składników ani skomplikowanych technik kulinarnych, żeby cieszyć się wyjątkowym smakiem.
Klasyka w budżetowym stylu – odkryj Stroganoff z kiełbasą!
Czasem największą radość sprawiają mi potrawy, które można przyrządzić z tego, co akurat mam pod ręką. Właśnie dlatego często korzystam z prostych, domowych receptur, które zawsze się udają i są idealne na każdą okazję. Stroganoff z kiełbasą to doskonały przykład takiego dania. Wiem, że brzmi nieco nietypowo, ale uwierzcie mi, można zrobić pysznego Stroganoffa bez drogiej polędwicy. Wystarczy dobrej jakości kiełbasa, cebula, odrobina śmietany i oczywiście przyprawy. To danie jest szybkie, a jednocześnie zaskakująco aromatyczne.
Dobre jedzenie – tanie i smaczne przepisy na każdą okazję
Co więcej, takie potrawy nie tylko smakują wyśmienicie, ale też są przyjazne dla domowego budżetu. Lubią je zarówno dorośli, jak i dzieci, a ich przygotowanie nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Lubię, gdy kuchnia jest prosta i dostępna dla każdego – tak, aby każdy mógł cieszyć się smacznym, domowym jedzeniem, niezależnie od tego, jak dużo czasu lub pieniędzy ma do dyspozycji.
Często to właśnie takie przepisy, jak ten na Stroganoff z kiełbasą, przynoszą najwięcej radości i satysfakcji, bo pokazują, że nawet z prostych składników można wyczarować coś naprawdę pysznego.
Składniki:
500 g kiełbasy
1 cebula
2 ząbki czosnku
400 g krojonych pomidorów
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka francuskiej musztardy
1 łyżka japońskiej soi
200 ml śmietany, 36% tł.
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżka oleju kokosowego do smażenia
Tosty z serem
4 kromki chleba na zakwasie
50 g żółtego sera np. cheddar
oregano do posypania
2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Pokroić cebulę i czosnek w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju kokosowym.
- Pokroić kiełbasę w na podłużne paski, dodać do cebuli wraz z oregano, czarnym pieprzem i smażyć przez 5 minut, aż kiełbasa delikatnie się zrumieni.
- Wlać pomidory, dodać śmietanę, ketchup, sos sojowy, musztardę i gotować całość przez 15 minuty od czasu do czas mieszając.
- Kromki chleba posmarować oliwą. Zetrzeć ser na tarce i posypać nim kromki chleba. Piec tosty w rozgrzanym piekarniku, aż się zrumienią, a ser roztopi. Po wyjęciu z piekarnika natychmiast posypać suszonym oregano i ewentualnie słodką papryką w proszku.
- Napełnić miski Stroganoffem i podać z tostami. Smacznego!